НБУ пообіцяв розібратися з тими, хто підняв паніку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пообіцяв розібратися з тими, хто підняв паніку

1672
Національний банк допускає застосування санкцій до банків, що допустили 4 вересня на міжбанківському валютному ринку некоректні або провокаційні дії, що сприяли формуванню паніки.
Про це на прес-конференції повідомив директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк.
За його словами, низка банків обрали тактику підбурювання і штучного формування негативних очікувань на міжбанку 4 вересня.
"Нацбанк уважно відстежить ситуацію і проведе інспекційні перевірки. Якщо будуть встановлені порушення, то до таких банків будуть застосовані заходи впливу", - сказав Арсенюк.
Він підкреслив, що однією з основних причин ситуації, що виникла на міжбанку 4 вересня, стало виділення за кілька днів до цього Нацбанком довгострокового рефінансування на суму 3,8 млрд гривень.
У той же час, як відзначив Арсенюк, некоректну поведінку на міжбанку дозволяли собі часто далеко не ті фінустанови, які отримали рефінансування.
Законодавство, за словами представника НБУ, не передбачає санкцій до банків за спрямування одержуваного ними рефінансування на валютний ринок, однак мотивом застосування санкцій може стати саме некоректність дій тих чи інших фінустанов на валютному ринку у вищевказаний день (виставлення завищених котирувань, заявки на придбання свідомо завищених сум валюти тощо).
4 вересня гривня на міжбанку різко девальвувала (на 4,5 коп. до 8,1750 UAH/USD), причому у фінальній частині торгів котирування досягали рівня 8,1780-8,1900 UAH/USD. Національний банк у цей день не виходив з інтервенціями на міжбанк.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас