Українська "Силіконова долина" почнеться з малого бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська "Силіконова долина" почнеться з малого бізнесу

7318
Щороку у столиці Великобританії проходить конкурс стартапів з усього світу Seedcamp (Сідкемп), перемога в якому забезпечує молодій компанії визнання і підтримку найкращих міжнародних інвестфондів і приватних інвесторів. Окрім того, переможець отримує відчутні нематеріальні інвестиції — покращує імідж і рівень довіри до свого бізнес-проекту. Цього року в лондонському конкурсі взяло участь близько шести тисяч компаній з усього світу, а перемогу здобуло всього чотири. Серед них — і український стартап TRData. До речі, молода компанія, заснована в 2009 року, — єдина у списку переможців з України.
"Це був наш перший досвід такого прочинення дверей у світ венчурного капіталу. Ми всі страшенно хвилювалися, і я дуже радий, що врешті цей досвід виявився приємним. Окрім невеличкої інвестиції і безкоштовних ексклюзивних сервісів ще на сто з гаком тисяч доларів, Seedcamp — це також своєрідний сертифікат якості при спілкуванні з будь-якими потенційними інвесторами і сильна школа "бойової майстерності" для стартаперів. Окрім того, пройти конкурс і бути серед чотирьох компаній, вибраних із шести тисяч, — само по собі не може не втішати", — розповідає "Дню" директор компанії Антон Пасєчников.
Основний бізнес TRData — це інформаційно-фінансовий термінал для професійних трейдерів — банкірів, працівників фондів, скарбників. Системою користуються вже понад сто банкірів. Окрім цього, понад сто банків і фінансових організацій надають компанії свої дані в реальному часі. "Ми збираємо, аналізуємо і надаємо дані з дуже складних ринків у режимі реального часу, так би мовити, "в прямому ефірі". Такий продукт є головним джерелом доходу фінансової імперії Майкла Блумберга — власника 22-мільярдного статку і мера Нью-Йорка. Одного дня, виступаючи перед молодими підприємцями на конференції, Майкл закликав не боятися кидати виклик великим компаніям. Ми на конференції не були, але на заклик відгукнулися", — пояснює директор компанії.
Цікаво, що обидва засновники компанії — Антон Пасєчников і Сергій Котляров — закінчили London Business School, де й познайомилися. Там само їм спало на думку створити зручну інформаційну систему для трейдерів, яка пропонувала б такі ж послуги, як Блюмберг і Рейтерс, але набагато дешевше. Компанію спочатку вирішили створювати як українську. "Нашу компанію було засновано у Великій Британії, але оскільки ми із Сергієм обидва народилися в Україні, то розробку продукту було вирішено робити в Києві. Україна ж стала і нашим першим ринком. Тому ми вважаємо себе українським стартапом", — пояснюють засновники компанії. Команду сформували з молодих і активних українських фахівців, спробувавши створити для них оптимальні умови роботи, "атмосферу і культуру, яка існує лише в Силіконовій Долині".
"У нас у компанії вільний робочий день, можливість працювати з дому, холодильник з безкоштовним пивом і напоями прямо в офісі. Формальностей — мінімум. Ми завжди йдемо назустріч нашим працівникам, вважаємо кожного з них своїм партнером. І ставлення з боку членів команди до нас таке ж саме. Це важливо, адже працювати доводиться катастрофічно багато, а отже, робота має бути цікавою і приносити задоволення", — пояснює пан Пасєчников.
Зараз, здобувши перемогу на Seedcamp London 2012, молода компанія отримала "пакет" відчутних результатів: прямий доступ до інвесторів, обмін досвідом, підготовку до інвестиційних раундів, висвітлення у блогах і провідних технологічних інтернет-виданнях. "Навантаження величезне: практичні поради та індивідуальні тренінги, переговори з фондами, листування з новими знайомими. Лише за перші два дні Seedcamp вдалося познайомитися, отримати поради та особисто поспілкуватися з більш ніж ста чудовими людьми", — ділиться враженнями директор TRData. Очікувані 50 тисяч євро інвестицій компанія планує вкласти у свій розвиток, у поліпшення продукту і регіональне розширення.
Перемога українського стартапу принесла позитивні результати не лише самій компанії, а й певною мірою і всьому українському бізнесу. "Ми — гарна країна з величезним потенціалом і багатими ресурсами — природними і людськими. Я вважаю, що наша перемога — це чергове підтвердження можливості реалізації цього величезного потенціалу. Я буду страшенно радий, якщо дізнаюся, що завдяки нам ставлення деяких інвесторів до України хоч би трохи покращилося, — каже Антон Пасєчников. — Якщо не вдаватися в подробиці, то Україну добре знають, і загальний імідж в країни все ж більш позитивний, ніж негативний. "Гарна країна, в якій дуже багато розумних людей", — так сказав мені представник одного з найбільших венчурних фондів. Загалом, на Заході (та й на Сході) від українців чекають більше гарних перемог".
Інша справа, що деякі компанії не лише не готові до перемог, а навіть не намагаються наблизитися в своїй роботі до загальносвітових стандартів. Виходити на міжнародний рівень — це грати за зовсім іншими правилами, ніж це часто-густо заведено в Україні. А деякі просто не вірять у свої сили або не готові боротися з труднощами.
"Розвиток технологічного стартапу — це страшенно важка, виснажлива морально і фізично цілодобово-цілорічна робота. Набагато простіше цього не робити ніколи. А розпочавши, легко кинути і жити, як раніше. Мені здається, українські компанії недостатньо намагаються і недостатньо вірять у себе. Або дуже рано кидають гарні ідеї і зневірюються. А дарма. Стів Джобс якось сказав, що проблема "не в тому, що надто багато людей відкривають свої компанії, а в тому, що надто багато людей не тримаються за них потім", — підсумовує Пасєчников.
Марія Семенченко
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас