Криза змусить Європу стати ще сильнішою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза змусить Європу стати ще сильнішою

2146
Що буде через пару років з Європою? Дивлячись на те, як боргові проблеми накривають зараз одну країну єврозони за іншою, можна дійти до досить сумних висновків. Дійсно, бувають кризи, які стають провісниками заходу. Однак далеко не кожна криза закінчується занепадом, як далеко не кожен вірус призводить до смерті. Якщо організм життєздатний, він знаходить у собі сили подолати хворобу і при цьому зміцнити імунітет.
Найбільш конкурентоспроможний регіон у світі
Європа - організм дуже навіть життєздатний. Це вкотре підтвердив опублікований 5 вересня рейтинг глобальної конкурентоспроможності країн, який щорічно надається Світовим економічним форумом (СЕФ). У десятку країн з відмінним на планеті здоров'ям в 2012 році увійшли шість європейських держав, в першій двадцятці їх рівно половина. Серед них, поряд зі Швейцарією (1-е місце), Швецією (4), Великобританією (8), Данією (12) і Норвегією (15), п'ять членів єврозони: Фінляндія (3), Нідерланди (5), Німеччина (6 ), Австрія (16) і Бельгія (17).
Так що Старий Світ, незважаючи на кризу, залишається найбільш конкурентоспроможним регіоном планети. І згаданий рейтинг - лише одне з багатьох підтверджень. Візьміть, скажімо, такий важливий для розвитку внутрішнього ринку показник, як національний дохід на душу населення, подивіться на рейтинги правової захищеності бізнесу, що надзвичайно важливо для інвестиційного клімату, або погляньте, наприклад, на список країн, що лідирують за кількістю щорічно реєстрованих патентів, що красномовно говорить про інноваційний потенціал. Всюди у перших рядах - європейці.
Європа є провідним у світі центром машинобудування, включаючи верстатобудування, автобудування, авіабудування. Вона очолила такий мегатренд 21-го століття, як перехід на відновлювані джерела енергії. Вона володіє потужною індустрією здоров'я, включаючи випуск ліків та медичного обладнання. Вона лідирує в таких сферах,як мода, дизайн, архітектура. І навіть в області туризму вона попереду планети всієї.
Глибока прірва між Північчю і Півднем
До чого таке відверте вихваляння Європи? Тільки до того, щоб трошки підняти всім нам настрій. Адже якщо буде погано Європі, то в нашому глобалізованому світі непереливки буде і всім іншим: США, Китаю, Росії... А в даний момент Європі, дійсно, погано. Точніше кажучи, погано тим державам Південної Європи, які підхопили борговий вірус.
Сталося це через слабку опірність економічного організму, інакше кажучи, через низьку конкурентоспроможність. Корінь зла - саме в цьому, а величезна держзаборгованість, яка нині в центрі загальної уваги, - це всього лише наслідок.
Про те, наскільки глибока прірва розверзлася сьогодні між висококонкурентною північною частиною єврозони і проблемними південними країнами, красномовно говорить рейтинг СЕФ. Іспанія опинилася на 36-му місці, Італія на 42-му, Португалія на 49-му, а Греція аж на 96-му.
Перетворююча роль Євросоюзу
З цих даних можна, звичайно, зробити песимістичний висновок: розкол в єврозоні просто неминучий. Але подібний прогноз не враховував би надзвичайно важливої обставини: ніде в індустріально розвиненому світі - ні в США, ні в Японії, ні в Китаї та інших країнах БРІК - не проводяться зараз настільки глибокі, широкомасштабні, радикальні соціально-економічні та структурні реформи, як в єврозоні. Їх мета - вивести конкурентоспроможність її членів на якісно новий рівень.
Не факт, що це вдасться в усіх без винятку випадках. Однак не варто недооцінювати перетворюючу, модернізує роль Європейського Союзу. Чим була Іспанія перед тим, як в 1986 році її прийняли в ЄС? Відсталою аграрно-патріархальною державою з важким спадком чотирьох десятиліть фашистської диктатури. Сьогодні це сучасна демократична європейська країна.
Чим була Ірландія до вступу у 1973 році? Злиденними задвірками Європи, звідки населення в пошуках кращої долі бігло в усі сторони світу. Після вступу її стали називати "кельтським тигром" - настільки високими виявилися темпи економічного зростання. А який ривок зробили до і після розширення ЄС на схід в 2004 році колишні соцкраїни Східної Європи, особливо Польща!
Інші країни з реформами поки зволікають
Коротше кажучи, у Євросоюзу багатющий досвід успішних модернізацій. Ось і зараз боротьба з борговою кризою вже починає давати позитивні результати. Ірландія, першою попросивши допомогу у європейського стабфонду, після декількох років падіння піднялася в рейтингу СЕФ на дві позиції до 27-го місця. Це говорить про те, що обрані в ЄС методи боротьби з борговою кризою ведуть до бажаного результату.
Так що на питання "Що буде через пару років з Європою?" пропоную такий варіант відповіді. Держави єврозони і всього ЄС після болючого періоду радикальних перетворень, оздоровивши бюджети, урізавши до розумних меж державні апарати і соціальні системи, заклавши основи економічних структур, що відповідають вимогам 21-го століття, вступлять в нову фазу процвітання. І станеться це в ситуації, коли інші країни (США, Японія, Росія), які всіляко відтягують зараз докорінні реформи, під тиском обставин тільки-тільки почнуть за них братися.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас