У падінні гривні звинуватять населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У падінні гривні звинуватять населення

Валюта
7700
Стрибок курсу нацвалюти на цьому тижні - лише трамплін для більш глибокої її девальвації через три місяці.
Долар продається по 8,35 грн, люди шикуються в чергу в обмінники, банки обмежують видачу валюти в одні руки, бензин і імпортні товари тут же починають різко підвищуватися в ціні.
Це не осінь 2008-го. Це тільки перші дні вересня 2012-го. І осінь, на яку багато хто "запрограмував" кризу, тільки починається. Хоча, крім "валютних" симптомів, нинішні події нагадують 2008-й і тим, що влада із завидною завзятістю доводить - в країні все спокійно і скоро все "владнається". Само собою.
Залишається тільки одне питання. Якщо з економікою і фінансами країни все добре, хто ж тоді винен (точніше, хто заробив) в підвищенні курсу гривні. В цілому, "Комментарии" за останні два дні почули декілька версій, які злилися в три основні сценарії.
Перший з них розповідає про те, що на подорожчання долара на міжбанку вплинула партія влади. Однак, є різні пояснення, яким чином. Деякі розповідають про "наближений" до регіоналів банк, який "готував" гроші партійним штабам. Інші говорять про спробу Центробанку "прокачати" реакцію населення на післявиборчу девальвацію, коли курс гривні опустять до 8,50 грн/$.
Друга версія того, що відбувається, свідчить про те, що декілька банків на початку цього тижня влаштували на міжбанку гру на підвищення. Тобто чиста спекуляція: одні продавали долари, а другі виставляли підвищені ціни на їх купівлю. Курс зростав, і в цю "гру" втягнулися й інші дилери.
А вранці, треба думати, і вся країна опинилася в "грі" через пункти обміну валют. Версію НБУ "Комментариям" переказав після засідання ради Нацбанку Василь Горбаль, який на ньому був присутній. "На раді Національного банку (правління НБУ - Ред.) пояснило позицію. Свою роль у зниженні курсу зіграв як і відкладений попит у зв'язку з тим, що понеділок у США був вихідним днем (День праці - Ред.), так і технічні нюанси. У будь-якому випадку, сьогодні (у середу - Ред.) ринок повернувся до більш спокійних для сприйняття цифр. І я так розумію, ця тенденція буде спостерігатися і в наступні дні. Хоча треба визнати, що це, напевно, один з перших стрибків за останній час, який так активно обговорювався. Нам треба звикнути - подібні стрибки можуть бути. Як це спостерігається в Російській Федерації, в якій одноденні та дводенні стрибки обговорюються в вузькопрофесійному середовищі учасників ринку - брокерів, дилерів, банківських аналітиків, - і це не є предметом обговорення у населення. Єдине, ця ситуація зачепила готівковий оборот, тому що ринок там завжди спекулятивний, а деякі політики почали коментувати цю ситуацію не зовсім правильно і коректно", - розповів "Комментариям" член Ради Нацбанку Василь Горбаль (після засідання Ради).
Політичну складову в тому, що відбувається, називають і в Партії регіонів. За їхньою версією, перед кожними виборами долар дорожчає. А потім повертається на місце. Якби не панічні настрої народу, то нічого б і не було.
Правда, за українською традицією ні ціни, ні курс ніколи не повертаються на колишній рівень. Більше того, якщо придивитися, то девальвація гривні відбувається вже кілька місяців, коли кожні три-чотири тижні гривня втрачає в ціні пару копійок. Зараз, схоже, стався невеликий збій, коли "копійок" буде втрачено трохи більше. Чи то на це вплинула присутність МВФ, чи то по-літньому вересневе сонце, відповісти важко. Одне ясно, в четвер і п'ятницю курс гривні буде відкочуватися на рівень 8,15-8,17 грн/$. А через два місяці досвід цьогорічної "пілотної" девальвації, ймовірно, допоможе Нацбанку опустити гривню глибше і сміливіше.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас