DW: Як росіяни ставляться до німців і поляків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

DW: Як росіяни ставляться до німців і поляків

1354
Всупереч розхожим міфам, росіяни ставляться до Польщі та поляків майже так само добре, як до Німеччини і німців. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, представлені в Берліні.
Варшавський інститут публічної політики (ISP) за сприяння Фонду німецько-польського співробітництва (SdpZ) і спираючись на результати репрезентативних опитувань, проведених "Левада-центром" в листопаді 2011 року, провів порівняльний аналіз ставлення росіян до Польщі та поляків, з одного боку, і до Німеччини і німців - з іншого.
Результати дослідження представила в Берліні в середу, 5 вересня, керівник європейської програми ISP Агнешка Лада.
Сюрпризи навіть для дослідників
"Люди - історія - політика. Польща та Німеччина в очах росіян" - так називається дослідження, підсумки якого піднесли чимало сюрпризів навіть самим авторам. З'ясувалося, зокрема, що розхожі стереотипи, згідно з якими росіяни, м'яко кажучи, не дуже високої думки про Польщу і поляків, не відповідають дійсності.
Так, більше половини опитаних (51 відсоток) не відчувають до цієї країни та її народу ні симпатій, ні антипатій. Однак друга половина ділиться на дві сильно нерівні частини. Тих, хто симпатизує Польщі (36 відсотків), майже втричі більше, ніж налаштованих негативно (13 відсотків). У німців в Росії рейтинг ще вищий: тільки 8 відсотків росіян відчувають до них негативні почуття, а 55 відсотків - позитивні. Решта 37 відсотків відповіли, що не відчувають жодних емоцій.
Примітні асоціації, які в першу чергу викликають у росіян слова "Польща" і "Німеччина". У першому випадку найчисленніша група опитаних (31,7 відсотка) називала країнознавчі і загальні поняття - "європейська держава", "братський слов'янський народ", "добродушні і привітні жителі", "красиві жінки", "інтелігентні люди", "подорожі, відпочинок і туризм ".
Зате при слові "Німеччина" росіяни відразу починали згадувати історію: Велику Вітчизняну війну, фашизм, Гітлера, нацистські концтабори, перемогу 1945 року, загиблих на війні рідних і близьких, Берлінську стіну. У найбільшої групи росіян (35,7 відсотка) при слові "Німеччина" виникають саме негативно забарвлені історичні асоціації.
Культура на останньому місці
Тільки у другій за чисельністю категорії (29,1 відсотка) вони пов'язані з самою країною та її мешканцями: пунктуальність, педантичність, порядок, пиво, ґрунтовність, старанність, дисципліна, чистота, чесність, високорозвинена демократія, красиві міста. На третьому місці (20,4 відсотка) - економіка і торгівля: автомобілі, якісні технологічні товари, побутова техніка.
Політичні та історичні асоціації, пов'язані з Польщею (авіакатастрофа під Смоленськом, агресивна колишня політика Варшави щодо Росії, вступ до НАТО, спільна боротьба під час Другої світової війни, Катинь, Іван Сусанін), виникають тільки у другої (14 відсотків) і третьої (8,9 відсотка) за чисельністю груп росіян.
Що стосується Німеччини, то тут респондентів політика цікавила помітно менше (3,1 відсотка). Культура ж Польщі та Німеччини - взагалі на останньому місці (відповідно 4,8 відсотка і 0,6 відсотка).
Примітно, що про Німеччину та Польщу росіяни відгукувалися краще, ніж про власну державу. Так, 92 відсотки опитаних вважають, що німецька держава піклується про благополуччя своїх громадян, про Польщу такої ж думки дотримуються 67 відсотків, а про Росію - тільки 23 відсотки. Ні Польща, ні Німеччина, з точки зору більшості росіян, не становлять для Росії жодної загрози - ні в даний час, ні потенційно.
Зять - поляк, начальник - німець?
Але відносини між державами - це одне, а між людьми - зовсім інше, наголосила Агнешка Лада і розповіла про ставлення росіян до поляків і німців на рівні особистого спілкування, від чого, за її словами, залежить відповідь на запитання, чи можуть росіяни і німці, росіяни і поляки розуміти один одного і жити разом. Як виявилося, в принципі, можуть.
Переважна більшість росіян не мають майже нічого проти польських або німецьких туристів, сусідів, колег по роботі. А ось зятя-поляка чи невістку-польку готові прийняти в сім'ю тільки 49 відсотків росіян. Відносно німців або німкень таких 59 відсотків. Начальник-поляк прийнятний для 43 відсотків опитаних, начальник-німець - для 57 відсотків.
Навівши такі дані, Лада підкреслила, що перше таке опитування проводилося в Росії в 2000 році і з тих пір відгуки росіян про поляків стали кращими. "Сподіваюся, така тенденція збережеться", - заявила вона.
Разом з тим Агнешка Лада звернула увагу на дуже високу частку (24,1 відсотка) росіян, у яких не виникає взагалі ніяких асоціацій, пов'язаних з Польщею та її мешканцями, на відміну від Німеччини і німців (8,5 відсотка). "Це означає, що багато росіян нічого не можуть сказати про цю країну, її економіку і жителів. Це стало для нас великою несподіванкою", - підкреслила експерт ISP.
Тому, до речі, і до досить високого "польського рейтингу" в Росії слід, на її думку, ставитися з певною часткою обережності. "Що означає, якщо половина росіян не відчувають до Польщі та поляків ні симпатій, ні антипатій? - запитала Лада. - Якщо це нейтральні почуття, то все в порядку. Відсутність любові і ненависті не заважає співпраці. Але якщо мова йде про байдужість, це небезпечно".
Як би там не було, виконавчий директор Фонду німецько-польського співробітництва Альбрехт Лемпп (Albrecht Lempp), коментуючи результати дослідження, дійшов до такого висновку: "Для Росії Польща тепер однозначно стала частиною Західної Європи".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас