До кінця року курс складе 8,55 грн./USD - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До кінця року курс складе 8,55 грн./USD - експерти

Валюта
10298
Після різкого падіння курсу гривні на міжбанківському ринку до 8,19 грн./USD 4 вересня нацвалюта швидко відновила свої позиції. 5 вересня на міжбанку торги відкрилися на рівні 8,137/8,153 грн./USD. На момент закриття торгової сесії курс склав 8,136/8,154 грн./USD. Нацбанк знову не виходив з інтервенціями, але як розповіли валютні дилери, майже весь попит на валюту задовольнив державний Ощадбанк. "Вони це зробили за рекомендацією НБУ", - стверджує банкір, що побажав залишитися неназваним.
Таким чином, ситуація тимчасово стабілізувалася. Принаймні, банкірам дали зрозуміти, що занадто глибокої девальвації поки не буде. Крім того, керівників деяких банків, які, користуючись дефіцитом безготівкових доларів, виставляли найвищі котирування на міжбанку, викликали на Інститутську 9. Для опрацювання.
Адміністративний свербіж
Банкіри не під диктофон кажуть, що Нацбанк стримує курс адміністративними методами.
Він неформально рекомендував учасникам ринку продавати в касах тільки куплену в населення валюту, не підкріплюючи каси з коррахунку. На міжбанку було "рекомендовано" задовольняти тільки заявки клієнтів за контрактами. При цьому самі фінустанови, за розповідями банкірів, не ризикують поповнювати свою валютну позицію: це викликає "роздратування" у регулятора. Ощадбанк продавав валюту за курсом 8,11 грн./USD, але не більше 1000 USD в одні руки.
На готівковому ринку курс практично не змінився. Середній курс купівлі готівкового долара склав 8.1447 грн./USD, а продажу - 8.2347 грн./USD. При цьому одні банки готові були купувати готівкову валюту дорожче, ніж інші її продавали в своїх касах. Наприклад, ПУМБ пропонував купити долари за курсом 8,20 грн./USD, а УкрБізнесБанк і "Фінансова ініціатива" продавали "зелені" по 8,18 грн./USD.
Роль "стабілізатора" на готівковому ринку також була відведена Ощадбанку, який продавав валюту за курсом 8,11 грн./USD, але не більше $1000 в одні руки.
Після подій вівторка ситуація на валютному ринку залишається знервованою, а девальваційні очікування сильні як ніколи. Регулятор суворо заборонив своїм підопічним давати будь-які прогнози щодо курсу гривні. Тому ми опитали незалежних експертів.
Сергій Яременко, колишній заступник голови НБУ
До 9,0 грн./USD
Нинішня девальвація пов'язана багато в чому з тим, що експорт зменшується, а імпорт зростає. При цьому ніхто не займався імпортозаміщенням. Розрив між вхідними та вихідними валютними потоками досяг того рівня, коли девальвація стала неминучою. Нацбанк буде намагатися будь-якими засобами тримати курс. І це правильно. Тому що нічого іншого йому не залишається. Інше питання, що регулятор сам довів ситуацію до такого стану.
Валерій Геєць, директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ
8,5-10,0 грн./USD
Динаміка зростання цін випереджає динаміку курсу. Курс гривні з 2009 р. практично не змінювався, тим не менш, інфляція склала за останні три роки приблизно 15-17%. Таким чином, формується певний розрив, який рано чи пізно необхідно буде скорочувати.
Олександр Савченко, колишній заступник голови НБУ
8,40 грн./USD
Найбільше тиск на курс буде чинити негативний торговий баланс. Другий за значимістю фактор - відсутність кредитування економіки з боку банківської системи.
Станіслав Аржевітін, народний депутат, член Комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики
До 9,0 грн./USD
Цей рік дуже важкий з точки зору зовнішніх позик і виплат за ними. Багато в чому все буде залежати від реакції бізнесменів - експортерів та імпортерів. Це основні сили, які впливають на курс. Тому серйозних коливань до кінця року не буде.
Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна"
8,30 грн./USD
Фундаментально гривня не є переоціненою валютою. Крім того, є націленість влади на успішне проходження парламентських виборів.
Дмитро Чурін, голова аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital
8,40 грн./USD
Курс гривні не можна опускати різко, навіть якщо для цього є економічні передумови. Падіння національної валюти більш ніж на 15% може викликати паніку серед власників депозитів, що може призвести до чергової кризи в банківській сфері.
Володимир Ланда, начальник аналітичного відділу UFC Capital
9,0 грн./USD
Девальваційні очікування щодо гривні досить великі, і, швидше за все, вони втіляться в життя. Найімовірніше, гривня ослабне в листопаді-грудні 2012 р. Очікуваний нами рівень девальвації складе 15-20%. Однак не виключено і збереження відносно стабільного курсу до кінця року.
Іван Заражевський, портфельний керуючий інструментами з фіксованою прибутковістю інвестиційної компанії "АРТ Капітал"
8,4-8,8 грн./USD
Учасники фондового ринку очікують девальвації. Питання тільки в тому, коли і наскільки глибокою вона буде. Я б рекомендував на спадах підкуповувати долар, залишаючи достатню ліквідність у гривні, а при девальвації до 8,4-8,8 грн./USD фіксувати прибуток в гривні та інвестувати в ОВДП і депозити в нацвалюті з прибутковістю 18-20% і більше.
Сергій Пономаренко, член правління, директор департаменту казначейства Universal Bank
8,30 грн./USD
НБУ володіє всіма необхідними інструментами для підтримки стабільного курсу національної валюти і на сьогоднішній день демонструє їх успішне застосування. Негативно можуть вплинути зростання цін на газ та падіння цін на експортовані сталь і руду.
Віталій Шапран, головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг"
8,0-8,50 грн./USD
Багато чого буде залежати від внутрішньої політики, а також від того, як буде розвиватися ситуація в єврозоні. Наскільки влади ЄС впорається з борговою кризою. Крім того, багато що буде визначати і "мода" інвесторів на ринки, що розвиваються.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас