Найстарший банк світу загруз у боргах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найстарший банк світу загруз у боргах

1824
Італійський банк Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, що базується в Тоскані і є найстарішою банківською установою світу, що працює досі, занадто багато коштів вклав у держоблігації Італії, і аналітики, опитані агентством Bloomberg, вважають такі дії помилковими.
Заснований в 1472 році банк Monte Paschi вклав в держоблігації в чотири рази більше, ніж найбільший банк Італії за капіталізацією UniCredit SpA. А термін погашення придбаних ним паперів в три рази перевищує аналогічний показник для Banco Popolare SC, що стоїть на другому місці в цьому списку.
Вкладення в один клас активів коштували банку дефіциту капіталу в обсязі 3,3 млрд євро, як показали результати другого раунду стрес-тестів, проведених Європейським банківським управлінням (EBA). У зв'язку з цим найстарший банк світу домовився вже про другу держпозику за останні три роки - він отримає від уряду ще 1,5 млрд євро в обмін на реалізацію облігацій. У 2009 році банку було виділено 1,9 млрд євро.
"Monte Paschi зосередив усі інвестиції в одному класі активів, і це було його стратегічною помилкою. Це був стійкий банк, а тепер він став вразливим: його стан цілком залежить від якості італійського боргу, - вважає керуючий партнер JCI Capital Ltd Фабріціо Каппана. - Чим більший термін погашення облігацій, тим вищий ризик коливання цін".
За останні три роки італійські банки подвоїли вкладення в державні облігації, що відбувалося на тлі європейської боргової кризи, яка підірвала якість боргу Італії. У результаті капітал Monte Paschi – що вже скоротився після низки банківських злиттів – виявився нижчим від достатнього рівня. За словами голови ради директорів Monte Paschi Алессандро Профумо, запрошеного в цьому році для оздоровлення банку, саме державні боргові папери, а не купівля Banca Antonveneta SpA за 9 млрд євро, погіршили достатність капіталу кредитної організації.
"Головною помилкою було не поглинання Antonveneta, а придбання державних облігацій на 27 млрд євро", - заявив А.Профумо в кінці серпня. Казначейські папери зменшили капітал банку на 5 млрд євро, додав він. На 30 червня портфель державних зобов'язань банку оцінювався в 25 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас