У Північній Кореї готуються до радикальних економічних реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Північній Кореї готуються до радикальних економічних реформ

1159
Влада Північної Кореї буде збирати з торгових і промислових підприємств лише 30% виручки - раніше збирала всі 100%. Наступним кроком вони планують реформувати зарплати працівникам, повідомляє телеканал "Росія 24".
У КНДР через місяць почнеться радикальна реформа управління промисловими підприємствами та магазинами. Останнім буде дозволено залишати собі 70% виручки і вільно розпоряджатися цими ресурсами.
Перетворення покликані підвищити зацікавленість працівників та активізувати інвестиції.
На даний момент у КНДР торгові і промислові підприємства віддають державі всі свої доходи. Оборотні кошти на зарплату вони потім отримують з бюджету. У вже затвердженому плані реформи значиться, що тепер державі буде передаватися лише 30% виручки.
При цьому спершу планується реформувати тільки невеликі підприємства, щоб оперативно враховувати проблеми, що виникають, і не створювати занадто сильної напруги в державній економіці.
Крім цього, влада задумала запровадити системи диференційованих зарплат, які б відображали зусилля того чи іншого працівника. Раніше в червні лідер КНДР Кім Чен Ин висловився за те, щоб залишати частину виробленої продукції і сільськогосподарським кооперативам.
Спроби подібних економічних реформ робилися в КНДР ще в 2002 р. при Кім Чен Ірі, батькові нинішнього лідера країни. Вони були спрямовані на скасування карткової системи і розширення ринкових відносин. Проте зважаючи на опір в уряді країни незабаром реформи були фактично згорнуті. Зараз велика частина підприємств КНДР перебуває у тяжкому становищі, а зарплата на деяких виплачується винятково виробленою продукцією. Перетворення і підвищення зацікавленості працівників покликані поліпшити інвестиційний клімат в країні для залучення іноземних капіталовкладень.
Нагадаємо, з 6 серпня ц.р. в Північній Кореї вступила в дію програма "Нової системи економічного управління". Перехід до нової економічної системи означає невелику відмову від планово-адміністративної економіки. Відповідно до правил нової реформи, підприємства зможуть самі встановлювати ціни на товари, а також обійдуться без жорсткого державного контролю.
Тим часом, південнокорейське Міністерство з об'єднання двох країн повідомляє, що можливо мова йде про експеримент, що проводиться тільки в деяких частинах країни. "Ми не думаємо, що реформи проводяться у всій країні", - відзначили в міністерстві.
Вперше про намічені реформи в найбільш закритій країні світу стало відомо в липні. Однак тоді ще було неясно, в чому саме полягатиме суть реформ. Зокрема, передбачалося, що управління економікою може перейти від армії до цивільної влади.
Проти такого заходу виступив начальник Генштабу північнокорейської армії Лі Ен Хо, який був трохи пізніше відправлений у відставку під приводом хвороби. Крім цього, від різних інформаційних агентств надходили дані про перестрілку військовослужбовців під час відходу Лі Ен Хо з важливого поста. За різними даними, під час перестрілки було вбито 20-30 військовослужбовців.
Зараз, за закордонними оцінками, КНДР переживає істотні економічні труднощі. Причиною вважаються політика чучхе і надмірна мілітаризація країни. Економіка КНДР є однією з найбільш централізованих і закритих економік у світі. Північна Корея відчуває хронічну нестачу продовольства, що регулярно призводить до масового голоду в країні. За розрахунками експертів ООН, у цьому році нестача тільки зернових в країні складе близько 414 тис. т., пише РБК daily.
Нагадаємо, Кім Чен Ин 11 квітня став першим секретарем Трудової партії Кореї. До цього Кім Чен Ин обіймав посаду заступника голови Державного комітету оборони КНДР, отриману ним у вересні 2010 р. Призначення лідером правлячої партії автоматично робить його головою даного комітету. Крім того, раніше Кім Чен Ин був призначений верховним головнокомандуючим збройними силами країни.
Кім Чен Ин успадкував владу від свого батька, Кім Чен Іра, який помер в результаті серцевого нападу 17 грудня у віці 69 років. Згідно з офіційним прес-релізом, Кім Чен Ір помер під час поїздки по країні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас