Зворотній підрахунок: як після відпустки дожити до зарплати без боргів? — Finance.ua

Зворотній підрахунок: як після відпустки дожити до зарплати без боргів?

1134
На зміну жаркому сонцю і шуму прибою приходять суворі будні з задушливими офісами і загаченими транспортом вулицями. Втім, не тільки це змушує українців відчувати майже панічний страх перед першим робочим днем після відпочинку.
Як показують опитування, більшість із нас - не дивлячись на недавнє загартування кризою - так і не навчилися грамотно поводитися з особистими фінансами. Тільки 22% наших працездатних співвітчизників зізналися, що мають "післявідпускну" заначку.
Як протягнути до зарплати тиждень-другий, якщо відпочинок "з'їв" всі заощадження і сімейний бюджет складається в кращому випадку з кількох сотень гривень? Експерти радять взяти на замітку кілька способів.
1 Заробити
Влаштуйте всією сім'єю "мозковий штурм", рекомендує Сергій Ждан, керівник "Центру фінансового здоров'я".
- Енергію, накопичену під час відпочинку, треба негайно направити на заробляння, - говорить він. - Де це зробити - на основній роботі чи поза нею, вирішувати вам. Запишіть без критики та обговорення всі можливі (навіть, на перший погляд, фантастичні) варіанти отримання грошей, складіть список і дійте. Наприклад, у вас є клієнти. Запропонуйте їм додаткову послугу або пільгові умови і візьміть за це аванс. Така сума може цілком забезпечити вам безпроблемне проживання до появи "основних" грошей. Ще один актуальний варіант: погодинна робота у виборчих штабах.
Скільки можна заробити, грн/день
у виборчих штабах - 50-250;
розклеювання оголошень - 20-60;
роздача рекламних листівок - 30-70;
"чоловік на годину" (сантехнічні, столярні та ін. "чоловічі" роботи по дому) - 50-200;
приватне перевезення - 50-300.
Дані по великих містах і обласних центрах України
2 Виручити від торгівлі
- Продайте фрукти-овочі або квіти з дачі до 1 вересня, - радить Ждан. - Пройдіться вранці по ринках і подивіться, що користується попитом. Якщо у вас є хобі і час на нього, рукодільні таланти, використовуйте їх.
- У кожній родині напевно знайдеться чимало речей, які роками зберігаються про всяк випадок: від шкільної форми старшої доньки, з якої та виросла, до нерозпакованого сервізу, подарованого одного разу до ювілею, - підключається до розмови фінансовий аналітик Сергій Марченко. - Виставивши такі речі на інтернет-аукціони, ви можете дуже швидко збільшити сімейну скарбницю на додаткові кілька сотень гривень.
3 Заощадити на...
...харчуванні
За даними останніх опитувань, проведених компанією Research & Branding Group разом з журналом "Експерт Україна", наші співвітчизники витрачають до 50% своїх доходів на продукти харчування. При цьому більшість сімей (до 80%) мають в засіках запаси круп, борошна, соняшникової олії, цукру та інших "вічних" продуктів, упевнена фінансовий консультант Олена Соколовська.
- Якщо обмежитися ними і купувати лише найнеобхідніше для приготування сніданків і вечерь (молоко, м'ясо, яйця, вітчизняні фрукти та овочі), викресливши зі списку напівфабрикати, соки, снеки, це не позначиться помітно на вашому раціоні, але за 10 -14 днів можна зберегти суму, що дорівнює 20-25% вашого щомісячного доходу, - говорить експерт.
...розвагах і шкідливих звичках
За даними Держкомстату, на алкоголь, сигарети та наркотики українці витрачають більше 7% свого бюджету, на відпочинок і культуру - 4%, на різні послуги, включаючи розваги, - ще 3,5%. Якщо два тижні після відпустки тримати себе "в рамках", обійтися без походів у кіно, шейпінгу, пивних вечірок і постійних перекурів, можна отримати додаткові 5-8% від суми щомісячного доходу, яку ми звикли витрачати, вважає О. Соколовська.
...транспорті
Агресивний стиль водіння автомобіля - так само як і постійне стояння в міських пробках - "спалює" додатково 20-25% палива, вважає С. Марченко. В середньому міський житель щодня викладає за пальне 40-100 грн залежно від автомобіля. Якщо є можливість, слід тимчасово пересісти на громадський транспорт. Навіть за умови, що їздити потрібно всім членам сім'ї, економія буде суттєва: 400-700 грн за 14 днів.
...громадському харчуванні
- За кожну страву в їдальнях, кафе і ресторанах доводиться переплачувати часом в два, п'ять, а то і сім-вісім разів, - вважає Соколовська. - У період "затягування пояса" треба обмежитися домашньою їжею. За 14 днів ви заощадите суму від 1 до 2 тис. грн.
До речі
- Якщо "пластик" стримує вас від зайвих витрат, по приїзді переведіть гроші, що залишилися, на картку, - радить Марченко. - Якщо, навпаки, картка не дає вам "побачити", скільки грошей залишилося, і таким чином провокує на додаткові покупки, переведіть у готівку весь бюджет.
Чи варто брати кредит?
Зараз банки на кожному розі пропонують легкі кредити готівкою. Процедура оформлення дуже швидка і проста. Може, варто "перехопити" до зарплати? Або краще звернутися в ломбард?
Л. Єременко, Київ
- Ломбард - це крайній випадок, - застерігає Ждан. - Знявши з себе пару-трійку золотих виробів, туди можна звертатися тільки в ситуації, коли ніякого іншого виходу дійсно немає (відсутня можливість підзаробити через брак часу, хтось у родині захворів).
А ось в банківські кредити не залазьте: в поспіху отримаєте "кота в мішку".
- Чим легше оформлюються банківські кредити, тим дорожчими та небезпечнішими вони виявляються, - згоден з колегою Марченко. - Не слід забувати, що ефективна ставка кредитів готівкою сьогодні - від 45 до 102% річних. Додайте до цього обов'язкову оплату страховки, яка йде відразу з взятої вами суми (її розмір може доходити до 10-20% від суми позики), а також численні комісії та штрафні санкції - в тому числі і за дострокове погашення.
Найменша малодушність з вашого боку (не змогли відразу "закрити" кредит) - і ви будете змушені після закінчення терміну повернути фінустанові майже подвійну суму.
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас