Путін мріє про Євразійський союз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін мріє про Євразійський союз

1109
Російський президент Володимир Путін хоче створити спільний економічний простір між Європою та Азією, пише Мауро Де Боніс в статті, опублікованій у виданні La Repubblica.
"Володимир Володимирович неодноразово запевняв Захід, що у нього немає намірів відтворювати те, що було колись Радянським Союзом. Йому достатньо бути президентом Російської Федерації, яка, щоб знову стати світовою державою, повинна вирішити складні внутрішні проблеми і підібрати надійну стратегію для відновлення і підтримки втраченого впливу в колишніх радянських республіках і не тільки", - пише видання.
"Деякі частини колишньої радянської імперії безповоротно втрачені. Ми говоримо про прибалтійські республіки і Грузію. Інші колишні радянські республіки тепер дивляться не тільки на Москву. Мова йде про держави з власними національними інтересами і різними варіантами їх задоволення. Іншими словами, Москва більше не думає про новий російськоцентричний союз, вона позиціонує себе як Євроазіатську державу для колишніх радянських республік і не тільки. Зухвале завдання, що передбачає ухвалення деяких обов'язкових рішень, як, наприклад, заповнення геополітичної порожнечі в Центральній Азії після того, як американці повністю виведуть свої війська з Афганістану. Складне завдання, але необхідне, щоб знову знайти вагу в регіоні і пригальмувати швидке і рішуче проникнення в нього Китаю. Не кажучи вже про необхідність блокувати євро-американський наступ до західних кордонів Федерації, насамперед на Південному Кавказі і в Україні", - пише автор статті.
"Щоби знову отримати статус світової держави, Москва має намір довести до кінця реалізацію проекту побудови Євразійського союзу. Путін має намір створити величезний спільний економічний простір, динамічний полюс, подібний Євросоюзу, який одного разу зможе ввести в обіг свою нову валюту. Вперше з розвалу Радянського Союзу, каже Путін, був зроблений перший крок до відновлення природних економічних і торговельних відносин на колишньому радянському просторі. Іншими словами, бізнес і ніякої ідеології, щоб Москва знову змогла відкрити свій домашній імперський дворик і не тільки", - відзначає автор статті.
"За словами російського лідера, першим кроком у реалізації проекту стало створення Митного союзу між Росією, Білоруссю і Казахстаном. Найближчим часом членом союзу стане Киргизія, а у вересні - і країна, яка ніколи не мала нічого спільного з СРСР, - Нова Зеландія", - йдеться в статті.
"Даний факт підвищить міжнародний статус Митного союзу. За словами голови російського МЗС Сергія Лаврова, вступ відбудеться під час саміту АТЕС у Владивостоці. А через кілька років приклад з Нової Зеландії можуть взяти і країни ЄАВТ (Європейської асоціації вільної торгівлі), Норвегія, Швейцарія, Ісландія і Ліхтенштейн, після завершення переговорів, що йдуть повним ходом", - пише видання.
"Москва, як здається, обрала економіку, розвиток і економічні інтереси як інструмент відновлення втраченого простору і впливу на частину колишньої імперії. Ніякого відродження того, чим був СРСР: якщо його розпад, за словами Путіна, став найбільшою катастрофою ХХ століття, то плани щодо його відновлення, за допомогою танків, стали б найбільшою стратегічною катастрофою XXI століття. Російський президент повністю усвідомлює неможливість реалізації подібного проекту: інакше навіщо тоді треба було зупиняти своїх солдатів біля воріт Тбілісі в серпні 2008 року?" - відзначає автор статті.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас