Як повернути судовий збір? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як повернути судовий збір?

9298
За подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів на всій території України сплачується судовий збір. З 01 листопада 2011 року набрав чинності Закон України “Про судовий збір” №3674-VI від 08.07.2011. Згідно з вказаним Законом встановлюються відповідні розміри ставок судового збору.
Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.
Тому, іноді для того, щоб подати позов до суду, який має майновий характер, необхідно сплатити судовий збір доволі у великому розмірі.
А що робити, якщо позов підготовлено, судовий збір сплачено і на даному етапі виникає домовленість між сторонами, що спір буде вирішено до подачі скарги до суду, тобто сторонами досягнуто згоди до початку судового провадження.
У судовій практиці постало питання щодо повернення сплаченої суми судового збору в разі неподання до суду скарги чи заяви. Як в такому разі повернути судовий збір, який вже сплачено?
Взагалі, порядок повернення судового збору регулюється ст. 7 Закону України “Про судовий збір”, зокрема сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі: зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;
повернення заяви або скарги;
відмови у відкритті провадження у справі; залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням); закриття провадження у справі.
Поняття „відмови у відкритті провадження” розуміється в тому сенсі, що суд, а не сторони відмовляє у відкритті провадження.
Законом України “Про судовий збір” не врегульовано порядок повернення судового збору при досягненні згоди між сторонами до подачі заяви або скарги до суду. По суті, суд не розглядає справу, оскільки розв'язаний спір між сторонами до судового розгляду.
Крім того, Вищий господарський суд України своїм інформаційним листом від 05.07.2012 №01-06/869/2012 про деякі питання практики застосування Закону України “Про судовий збір” зробив висновки про те, що до законодавчого врегулювання порядку повернення сплаченої суми судового збору в разі неподання до господарського суду заяви чи скарги у останнього відсутні правові підстави для видачі процесуальних чи будь-яких інших документів щодо повернення з державного бюджету України відповідних сум.
Отже, ст.7 Закону України “Про судовий збір” чітко встановлено, що судовий збір може бути повернуто лише за ухвалою суду. Якщо ухвали суду про повернення коштів не буде у сторони, яка намагається повернути судовий збір, то і відповідно повернути кошти вона не зможе.
А тому, перш ніж сплачувати судовий збір, потрібно до останнього моменту врегульовувати спір зі стороною, а вже потім, якщо не досягнуто результату, сплачувати судовий збір та подавати заяву або скаргу до суду.
Юрист з податкового права
Київського офісу ЮФ "Халас та Партнери"
Л. Пархоменко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас