ГАЗ і ЗІЛ створять авто для перших осіб держави - "Кортеж" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГАЗ і ЗІЛ створять авто для перших осіб держави - "Кортеж"

2324
Проект отримав назву "Кортеж" і оцінюється в 1 млрд євро. Проект передбачає створення серії автомобілів для перших осіб держави, в тому числі машини супроводу. Питання уже порушувалося на нарадах у Міністерстві промисловості і торгівлі. Прес-секретар управління справами президента Віктор Хреков додав, що питання про розробку автомобілів для перших осіб опрацьовується за дорученням президента.
Хто саме буде курирувати розробку урядових машин, поки невідомо. Співрозмовники "Ъ" припускають, що основними претендентами стануть саме ГАЗ і ЗІЛ, які раніше випускали автомобілі "Чайка" та "ЗІЛ" для радянської політичної еліти. Коментарів самих компаній виданню одержати не вдалося.
Головний редактор інтернет-порталу "П'яте колесо" Олег Богданов відноситься до вкладень в подібні розробки скептично. В інтерв'ю Business FM він розповів, що за кордоном такий автомобіль коштує близько 500 тисяч євро. "Це гранична ціна. Я говорю про євро. Тепер один мільярд збираються витратити. Це виходить - за мільйон - два, за мільярд - дві тисячі. На ті гроші, які вони хочуть витратити, можна купити дві тисячі таких автомобілів", - розрахував експерт.
Експерти оцінюють потенційний термін створення серії урядових авто в 5-10 років, і то лише в тому випадку, якщо грошей вистачить. За словами редактора журналу "Автомир" Леоніда Кочеткова, в іншому випадку проект спочатку запустять, а потім він кане в небуття. "Мільярд євро - вартість розробки звичайної машини, скажімо, гольф-класу. Щоб розробити з нуля лімузин, який оснащений в кілька разів більшою кількістю всякого обладнання та опцій, потрібні гроші набагато більші, ніж 1 млрд євро", - пояснив експерт, припустивши, що це черговий проект, "в процесі якого можна використовувати бюджетні кошти в особистих цілях".
Можливість розробки ЗІЛом президентського лімузина обговорювалася ще в 2010 році. Тоді відповідне доручення, передане керівництву московського заводу, підписав президент Дмитро Медведєв. Сприяння в розробці урядового автомобіля ЗІЛу пропонувало італійське дизайнерське бюро Pininfarina, але завод відмовився. Проект так і не був реалізований. Як пояснив голова управління справами президента Володимир Кожин, ЗІЛ не надав прийнятних пропозицій.
Ідею пересадити чиновників на російські автомобілі вперше почали обговорювати в кінці 1990-х років при президентові Борисі Єльцині. За словами джерел видання, ідею знову почали активно обговорювати в профільних відомствах після того, як у квітні 2012 року президент Володимир Путін заявив, що "всі органи державної і муніципальної влади" "повинні вже якнайближчим часом" купувати винятково машини, вироблені на території Єдиного економічного простору.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас