Проблемні країни єврозони: пацієнт пішов на поправку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні країни єврозони: пацієнт пішов на поправку

3052
Економічні реформи в проблемних країнах єврозони почали давати перші позитивні результати. Такий однозначний висновок дослідження, проведеного Федеральним об'єднанням торгово-промислових палат Німеччини (DIHK) на замовлення газети Financial Times Deutschland (FTD).
Найважливіша ознака змін - зростаюча міжнародна конкурентоспроможність цих держав.
Збільшення експорту при скороченні імпорту
Висока мода - важливий напрямок італійської економіки "Не тільки в Ірландії та Греції, але також і в Іспанії, помітно знизився такий показник, як витрати на оплату праці на одиницю продукції", - зазначив експерт DIHK Ілля Нотнагель (Ilja Nothnagel) в інтерв'ю FTD. Скорочення зарплат, які сильно виросли за останнє десятиліття, дозволило місцевим фірмам знов пропонувати свої товари на світовому ринку за конкурентоспроможними цінами.
В результаті обсяги експорту збільшилися, а імпорт одночасно скоротився. "Дефіцит у зовнішньоторговельному балансі практично всюди помітно знижується", - констатує Ілля Нотнагель і вказує, зокрема, на Іспанію, Португалію і Грецію.
А Італії в першому півріччі 2012 року навіть вдалося практично збалансувати свою зовнішню торгівлю, цитує FTD головного економіста німецького підрозділу італійського банку Unicredit Андреаса Реєса (Andreas Rees). Він повністю підтверджує висновки колег з DIHK: "Процес вирівнювання зовнішньоторговельних балансів йде в країнах єврозони повним ходом".
Основна заслуга в цьому належить бізнесу, який рішуче взявся за підвищення продуктивності праці, вважає Андреас Реєс: "У низці держав підприємства просунулися шляхом реформ набагато далі, ніж уряди".
Громадськість не помічає успіхів
Однак і уряди проблемних країн досягли вражаючих успіхів, тільки громадськість цього поки що не усвідомлює, переконаний Фолькер Хельмайєр (Folker Hellmeyer), головний аналітик BremerLandesbank. На його думку, "основну частину структурних перетворень єврозона вже здійснила".
В інтерв'ю телеканалу ZDF Фолькер Хельмайер поскаржився, що ЗМІ нічого не повідомляють про очевидні успіхи в Греції, яка, за його словами, "проводить в даний момент найжорсткіші реформи в історії індустріальних держав". За останні п'ять років грецький ВВП скоротився на 27 відсотків, проте ця країна продовжує і далі скорочувати дефіцит бюджету, а за обсягами експорту навіть повернулася вже на докризовий рівень 2007 року, підкреслює експерт.
"Європа повертається"
Статтю про дослідження DIHK газета Financial Times Deutschland назвала "Європа повертається".
На думку видання, єврозона вже в наступному 2013 зможе дати відчутний імпульс світовій економіці і зробити вагомий внесок у прискорення темпів її зростання. При цьому особливу роль покликана зіграти Німеччина.
Посилаючись на дослідження DIHK, газета зазначає, що ФРН, з одного боку, збільшує зараз обсяги експорту в країни за межами Європейського Союзу. У той же час вона закуповує все більше продукції в проблемних державах ЄС. Тим самим вона безпосередньо сприяє успіху реформ на півдні континенту, вказує Financial Times Deutschland. "За останні чотири роки поряд з Німеччиною тільки Швеція настільки ж істотно збільшила імпорт з країн ЄС", - пише видання.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас