Греції краще повернутися до драхми і відмовитися від євро - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греції краще повернутися до драхми і відмовитися від євро - експерт

Казна та Політика
903
Для Греції єдиним шляхом подолання кризової фінансово-економічної ситуації є вихід із зони євро і повернення до національної валюти - драхми, вважає відомий американський економіст Мартін Фельдштейн (Martin Feldstein).
"Для Греції єдиний спосіб зробити це (подолати кризу) - відмовитися від євро і повернутися до драхми. В цьому випадку грецький експорт і туризм стануть більш привабливими. Країні доведеться скоротити імпорт, що став занадто дорогим, і греки повернуться до національних товарів і послуг", - заявив в інтерв'ю газеті Le Soir професор економіки Гарвардського університету і колишній голова економічної ради при екс-президенті США Рональді Рейгані.
На думку Фельдштейна, який є давнім і послідовним "євроскептиком", у разі виходу з єврозони владі Греції буде потрібно здійснити "болючі корективи, але після одного-двох років, (економічне) зростання в Греції зможе відновитися".
"Сценарій виходу Греції із зони євро турбує європейців, які бояться ефекту снігової лавини, який може покласти край єдиній валюті (євро)", - вказав американський економіст. На початку вересня, як обіцяє влада ЄС, в Грецію повернуться представники "трійки" кредиторів - Єврокомісії, ЄЦБ і Міжнародного валютного фонду (МВФ). Вони повинні будуть погоджувати з Грецією бюджетний план на 2013-2014 роки, який передбачає нові скорочення бюджету.
Кредитори перевірять і успіхи соціально-економічних реформ, необхідних, на їхню думку, для виведення країни з кризи. Від цього залежить виділення країні для відходу від дефолту траншу фінансової допомоги в розмірі 31 мільярд євро.
Кредитори хочуть схвалити чергову порцію кредиту, якщо Греція знайде способи скоротити держвидатки на 11,5 мільярда євро протягом двох наступних років. Грецький уряд, у свою чергу, просить відстрочки для поліпшення бюджетних показників і втілення в життя реформ на два роки, вказуючи на набагато глибшу, ніж очікувалося, економічну рецесію. ВВП країни скоротився в 2011 році майже на 7%, а в 2012 році зниження може перевищити 7%.
Остаточне рішення про надання траншу кредиту Греції ухвалять влада єврозони (Єврогрупа) і МВФ. Вони не зможуть цього зробити без звіту "трійки" про успіхи економічної програми і програми реформ Греції.
Єврокомісія не відкидала, що звіт може надійти в кінці вересня – на початку жовтня. Аналітики припускають, що це може відбутися не раніше визначеного терміну, і навіть в середині наступного місяця.
Якщо транш кредиту схвалений не буде, всупереч очікуванням ринку, наслідки можуть бути дуже неприємними, в тому числі і для нинішніх кордонів регіону єдиної європейської валюти.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас