У липні профіцит 800 млн. грн за платіжним балансом. Пливемо далі... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У липні профіцит 800 млн. грн за платіжним балансом. Пливемо далі...

3847
Передбачити профіцит за платіжним балансом за липень 2012 року було нескладно. Продаж на 2 млрд. дол єврооблігацій дозволив компенсувати всі мінуси за платіжним балансом. За підсумками липня фінансовий рахунок платіжного балансу закрили з профіцитом 2,1 млрд. дол. Всього ж, за період січень-липень 2012 року профіцит за фінансовим рахунком становив 6,3 млрд. дол. Це на 11% більше, ніж рік тому.
Як і очікували, в цьому році частково зайшла валюта під вибори, щоб було за що видавати продуктові набори для виборців і не тільки набори. Як вважається, прямих інвестицій в Україну цього року виявилося майже 3,5 млрд. дол. Це майже стільки ж, як і рік тому. Україна зараз - не найпривабливіший об'єкт для інвестування. Китай, Індія, та навіть Ірак, більш привабливо виглядають, ніж наша країна, в очах закордонних інвесторів. Тому наші закордонні інвестори традиційні, а це, як правило, кіпрські офшори.
Що ж стосується динаміки зовнішніх боргових зобов'язань, то крім розміщення єврооблігацій, приплив валюти забезпечили і закордонні кредити, які залучили наші компанії у нерезидентів. За липень 2012 сальдо залучення юридичними особами кредитів від нерезидентів склало майже 2,5 млн. дол. А ось банки навпаки не залучають, а віддають кредити нерезидентам. За липень банки віддали нерезидентам на 800 млн. дол більше, ніж отримали від них. Це пояснює активність окремих великих банків, якими володіють нерезиденти, із залучення депозитів у населення. Активно залучаючи депозити в населення, ці банки за рахунок цих грошей повертають борги своїм "закордонним мамкам". Не повернути їх не можна, а інших джерел пасивів крім депозитів населення немає у них, тому доведеться і далі залучати і залучати їм депозити. І, якщо вже заговорили про наші банки з "іноземними мамками", то саме вони у нас виявилися головними покупцями валюти в кінці серпня, так як настав час погашати чергові кредити "мамці" на пристойні суми кілька мільярдів за раз.
За липень 2012 року з банківського сектора за рахунок купівлі готівкової валюти було вилучено близько 690 млн. готівкової валюти. Це менше, ніж рік тому. Взагалі з початку поточного року кількість валюти, що обертається на українському валютному ринку, збільшилася на 2,9 млрд. дол. Це майже в два рази менше, ніж було в минулому році. Частково спрацювала паспортизація валютообмінних операцій. Розширюючи процес контролю за купівлею готівкової валюти НБУ ухвалив постанову №349, яка набирає сили з 8 вересня 2012 року. Згідно з цією постановою, тепер банки несуть сувору відповідальність за копії документів, які знімаються при купівлі валюти. Ускладнюється правило їх зберігання та обліку, копій паспортів при купівлі великих партій валюти. Це, на думку працівників НБУ, повинно зменшити використання співробітниками банків "лівих" паспортів при оформленні обміну валюти. Крім того, НБУ ввів низку технічних змін у документообіг, щоб виключити перевищення норми обміну валюти 150 тис. грн за один день, якщо валюта обмінюється в різних відділеннях одного банку. Наскільки ефективними виявляться ці заходи, можна буде побачити вже за результатами обміну валюти у вересні. А поки що ясно одне: популярність готівкової валюти була і залишається високою серед населення та бізнесу, яким ця валюта потрібна для торгових операцій. Тому складно сказати, чи варто засмучуватися або навпаки радіти, якщо населення скуповує валюту. Якщо скуповує, значить є за що скуповувати...
За підсумками липня 2012 р. поточний рахунок платіжного балансу зафіксував дефіцит 1,3 млрд. дол. Це менше, ніж у червні, але сума велика. За сім місяців 2012 року дефіцит поточного рахунку складає 6,6 млрд. дол. Це майже в два рази більше, ніж рік тому. Головний фактор дефіциту поточного рахунку - це зовнішня торгівля, точніше, її від’ємне сальдо. За підсумками липня було перераховано нерезидентам за зовнішньоекономічними контрактами на 1,3 млрд. дол більше, ніж отримано від нерезидентів. Загальне від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України за період січень-липень 2012 року склало 7,5 млрд. дол, а рік тому цей показник був 4,4 млрд. дол.
Падіння експортного виторгу від продажу металу теж є, хоча не настільки критичне. Всього 1,4 млрд. дол. за період з початку поточного року. Зате зросла експортна виручка від продажів продуктів харчування на 2,4 млрд. дол і навіть експорту продукції машинобудування на 1,1 млрд. дол. Здавалося б, що це повинно було б збалансувати падіння експорту металу. Але у нас загальна сума експорту за 2012 рік зросла, порівняно з 2011 роком, майже на 1,2 млрд. дол. Але імпорт у нас зростає швидше, ніж експорт. За сім місяців 2012 року спільна сума імпорту зросла більш ніж на 2,4 млрд. дол. Так що тут без від’ємного сальдо не вийде. Причому витрати на закупівлю нафти і газу знижуються, хоча й залишаються найбільшими в структурі українського імпорту. Зате прискореними темпами зростає імпорт продуктів харчування, одягу, взуття, фармацевтичних препаратів і автомобілів. І продукції машинобудування для промислових підприємств, що виглядає досить дивно з урахуванням специфіки нашої економічної моделі.
Але факт залишається фактом, купівля товарів у нерезидентів у вигляді техніки та обладнання для технічного переозброєння підприємств дуже популярною стала в цьому році у наших бізнесменів. Може тому і з'явилася постанова НБУ №308, згідно з якою тепер купувати валюту під зовнішньоекономічні контракти можна буде тільки через один банк і один рахунок, і обов'язково з наявністю електронного файлу від митниці. Не виключено, що НБУ з митницею таким чином хоче взяти під контроль купівлю валюти імпортером, щоб зменшити попит. Як відомо, основні покупки імпортних товарів припадають якраз на кінець року. Саме тоді закуповують великі партії побутової техніки та взагалі товарів для населення для новорічних розпродажів. А це суттєво збільшує попит на валюту з боку імпортерів. А чи потрібен НБУ цей попит, ось в чому питання.
За липень 2012 року українські гастарбайтери перерахували в Україну близько 273 млн. дол. Приплив валюти від наших гастарбайтерів падає. За цей рік в Україну зайшло близько 1,7 млрд. дол від гастарбайтерів, в тому році було більше 2,4 млрд. дол. Це, правда, не повний облік приватних переказів. Можливо не вся валюта надходить в Україну тільки через банківську систему. Тому остаточні дані можуть відрізнятися. Але в цілому багато хто висловлював думку, що у зв'язку зі зростанням безробіття в ЄС заробітки наших заробітчан будуть падати. Факт підтверджує. Але не тільки зменшився приплив валюти від гастарбайтерів, зменшився і відтік валюти в офшори, як платежі за дивіденди, роялті і відсотки за кредитами нерезидентам. За цей рік таких платежів було на 915 млн. дол, в тому році на 1,6 млрд. дол. Менше стали платити дивідендів своїм офшорам. Виявилося, що більше грошей потрібно на вибори.
Кінець року - завжди найактивніший період для нашого бізнесу і для валютного ринку. А тут ще вибори вносять свій азарт. Тому подальша динаміка платіжного балансу буде дуже цікава. Не виключено, що якщо ухвалення НБУ постанови не дасть позитивного ефекту щодо зниження тиску на валютний ринок, то можуть з'явитися нові постанови. Ще в запасі НБУ залишається стара інструкція, яка вимагає, щоб всі придбання валюти на суму більше 50 тис. грн оформлювалися тільки за наявності паспорта та ідентифікаційного коду. Введення цієї вимоги НБУ відтермінував до 1 січня 2013 року, але при бажанні його дату можна і наблизити. Залишається відкритим і питанням заміни розрахунку валютної позиції банку, за рахунок зменшення її розміру з 5 до 3%, але при цьому виключення валютних ОВДП на балансі банку з розрахунку довгої валютної позиції. І ще багато інших цікавих рішень і постанов.
Валютний ринок ніколи не відпочиває. Від завжди сповнений сил і азарту для нових подвигів і звершень. Складно спрогнозувати, яким буде курс долара восени цього року, але можна зі стовідсотковою ймовірністю спрогнозувати, що осінь на валютному ринку не буде млявою і нудною.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас