Німецька телереклама стане тихішою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецька телереклама стане тихішою

622
Багатьом телеглядачам у Німеччині добре знайоме це неприємне відчуття: новини, кінофільм чи тиху музику раптово перериває надзвичайно гучний рекламний кліп чи проморолик нової телепередачі. Більшість хапається за пульт дистанційного керування, щоб знизити гучність телевізора чи зробити тихішими динаміки радіоприймача. Битва за можливість зробити рекламу голоснішою тривала багато років, і весь час її програвав слухач. Але з вересня ситуація у Німеччині має змінитися.
Відтепер німецькі телеглядачі зможуть зітхнути з певним полегшенням. З 1 вересня набрали чинності нові норми вирівнювання звукового сигналу. Про це домовилися суспільно-правові та приватні телеканали Німеччини, дослухавшись рекомендацій Європейської мовної спілки. Аналогічних заходів цього року мають вжити і телерадіокомпанії інших країн ЄС.
Динаміка проти компресії
Норма, яка діяла досі як єдиний орієнтир, використовувала максимально допустимий рівень сигналу, котрий не можна було перевищувати. Але виробникам поп-музики та рекламної продукції в гонитві за увагою споживача легко вдавалося обходити цей припис.
Справа в тому, що гучність звуку сприймається досить суб'єктивно. Значення має не тільки рівень сигналу, але і його частотні характеристики. Тому рекламні ролики, які сприймаються вухом як гучні, насправді не перевищували дозволеної межі. Виробники використовували так звані компресори для обробки звуку. "Найтихіші звуки стають голоснішими, а гучні залишаються такими ж", - пояснює цю специфіку звукорежисер DW Йорг Моравец.
Таким чином усі звуки рекламного ролика чутно й у сусідній кімнаті. Звісно, це вигідно замовникам реклами, які хочуть донести свою інформацію до слухача та глядача. Але така компресія має й безліч негативних сторін. Передусім потерпає динаміка сигналу, тобто зменшується амплітуда між найтихішим і найгучнішим звуком.
Мілісекунди вирішують усе
Тепер же нормалізація має проводитися не на основі пікових значень, як це робилося досі, а на основі середньої гучності. Вимірюватимуть її в спеціальних одиницях гучності - Loudness Unit, або, скорочено, LU. Загалом LU дорівнює децибелу, але між ними є істотна різниця: вимірювання гучності здійснюють протягом більш тривалого проміжку часу. "Досі гучність звуку вимірювалася з інтервалом 10 мілісекунд", - пояснює Моравец.
Але ці інтервали іноді настільки короткі, що не сприймаються людським вухом. Тепер же вимірювальні прилади будуть використовувати час, що дорівнює 400 мілісекундам. "Це майже півсекунди, такий інтервал краще відповідатиме людському сприйняттю гучності", - каже звукорежисер, відповідальний на DW за реалізацію переходу на нові норми.
На радіо без змін
Наслідком нових правил стане те, що всі ролики та анонси з використанням компресії підуть в ефір з меншим рівнем сигналу. Рекламні агентства попросять переробляти ролики, щоб вони відповідали новим стандартам. Розрахунок, кажуть фахівці, зроблений на те, що виробники реклами зрозуміють, що за нових умов їм вигідніше зробити звук реклами якіснішим, а також не з таким вузьким динамічним діапазоном, як досі.
Та для радіослухачів приємних новин у зв'язку з цим обмаль. На німецьких радіостанціях все залишиться без змін. Чому? По-перше, через велику кількість поп-музики з активним використанням компресії реклама по радіо не так сильно б'є по вухах. По-друге, таким чином радіостанції намагаються виконувати колишнє завдання - залучати аудиторію, пояснює Сузанне Рат з Мюнхенського інституту телерадіотехніки. "Якби радіокомпанії адаптували нові норми, то сигнал став би слабшим", - зазначає вона. Особливо складно переконати в необхідності переходу на нові правила гри приватні радіостанції.
Фабіан Шмідт, Дмитро Каневський
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас