По облгазу на добу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По облгазу на добу

Енергетика
1322
"Місячник" приватизації стартував 29 серпня. Фонд держмайна продає пакети акцій 17 газопостачальних компаній - так званих обл- і міськгазів. Просить держава за все зовсім небагато. Стартова вартість усіх запропонованих до продажу пакетів облгазів - близько 330 млн грн. Плюс 50 млн грн інвестиційних зобов'язань. Але як показала "пробна" приватизація "Миколаївгазу" на початку серпня, низька ціна зовсім не викликає ажіотажу серед покупців. Переможець того конкурсу "Газтек" отримає актив за ціною вищою від стартової аж на три відсотки. За "Полтавагаз", конкурс по якому відбувся у середу, переможець - компанія "Фінекс-Інвест" - переплатила ще менше - лише один відсоток.
На думку експерта з енергетичних питань Юрія Корольчука, виручка держави від приватизації цих пакетів може виявитися в районі 500 млн грн. Якщо врахувати, що облгази, образно кажучи, - це "стіл і стільці", то це ще нормально, додає він. Не радить переоцінювати вартість облгазів і аналітик Concorde Capital Олександр Паращій: ціна облгазів - рівно стільки, скільки за них дають.
Облгази викликають слабкий інтерес у покупців з кількох причин. По-перше, ці підприємства не можуть впливати на тарифи, від яких залежить виручка компаній. Вони встановлюються державою, яка не поспішає підвищувати ціни на газ перед виборами, незважаючи на вимоги Міжнародного валютного фонду. Через це облгази працюють з низькою рентабельністю, що відштовхує потенційних інвесторів. По-друге, облгази не володіють розподільними мережами, хоч і керують ними. Адже газова інфраструктура за законом належить державі і приватизації не підлягає. Але при цьому облгази зобов'язані вкладати гроші у підтримку технічного стану трубопроводів на належному рівні. Ну, і, по-третє, держава продає занадто маленькі пакети акцій, які не дозволять потенційним покупцям (крім існуючих акціонерів, звичайно ж) отримати контроль над підприємством.
У той же час експерти впевнені, що за облгази можна було б отримати значно більше. Але не зараз. Держава не враховує стратегічну перспективу облгазів, стверджує Корольчук. Але як врахувати в ціні стратегічність компанії, незрозуміло. "Тому з одного боку ціна відображає реальний стан, а з іншого - виглядає занадто низькою", - говорить він. Крім того, реформа тарифів могла б суттєво збільшити інтерес до цих підприємств. Тоді міг би бути й інтерес до компаній, і зовсім інша ціна, впевнений Паращій.
Андрій Водяний
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас