Янукович підготував приємний сюрприз власникам недорогих автомобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович підготував приємний сюрприз власникам недорогих автомобілів

Казна та Політика
6252
Президент Віктор Янукович зареєстрував законопроект, який покликаний спростити оподаткування при купівлі-продажу автомобілів.
У пояснювальній записці до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів, підписаній Іриною Акімовою, вказується, що сьогодні складність купівлі-продажу та реєстрації автомобілів підштовхує людей до оформлення продажу шляхом генерального доручення або передачі техпаспорта на автомобіль новому власнику.
На думку Акімової, однією з перешкод у цій справі є необхідність визначення оціночної вартості автомобілів. Таким чином витрати на адміністрування податку на доходи фізосіб перекладаються з держави на платника податків. Крім того, покупці повинні платити збір до пенсійного фонду в розмірі 3% від вартості автомобіля. Для оплати цього податку і збору потрібно провести платну оцінку автомобіля в разі його продажу на вторинному ринку.
Тому Янукович пропонує ввести три зміни:
- змінити механізм визначення вартості транспортних засобів для оподаткування податком на доходи фізичних осіб при продажі автомобіля;
- скасувати необхідність сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при другій і подальшій реєстрації автомобілів;
- зменшити розмір державного мита за посвідчення договорів відчуження транспортних засобів.
Що платить продавець
У законопроекті вказується, що податок з продажу транспортних засобів визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової ціни або не нижче оціночної вартості автомобіля, визначеної відповідно до закону (на вибір платника податків).
Середньоринкова ціна автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається щокварталу для кожної марки і моделі з урахуванням року випуску і пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів. Кабмін визначає центральний орган виконавчої влади, який визначатиме середньоринкові ціни автомобілів і буде публікувати їх на своєму сайті не пізніше 10-го дня місяця, наступного за кварталом.
При цьому зберігається виняток, за яким ставка податку становить 1% при продажу автомобіля не частіше одного разу протягом звітного податкового року.
Що платить покупець
У законі "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" пропонується у статті 1, п. 7 вказати, що пенсійний збір сплачують тільки покупці автомобілів, які підлягають першій держреєстрації в Україні (крім випадків забезпечення автомобілями інвалідів та успадкування автомобілів). Якщо автомобіль проходить першу реєстрацію, то законопроектом пропонується прив'язати відсоток збору до ПФ до вартості авто: 3% - якщо вартість автомобіля не перевищує 165 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, 4% - якщо авто коштує 165-290 прожиткових мінімумів і 5% - якщо авто коштує понад 290 прожиткових мінімумів.
На думку Акімової, ухвалення даного законопроекту створить умови для реформування правовідносин у сфері володіння і користування автомобілями в частині введення автофіксації правопорушень правил дорожнього руху.
Нагадаємо, в лютому 2012 року Кабмін затвердив нові правила реєстрації автомобілів в ДАІ, згідно з якими скасовано вимогу оцінки авто (для сплати 3% в Пенсійний фонд) дипломованими спеціалістами, скасований експертний огляд автомобіля.
У березні 2012 року президент доручив прем'єру до червня цього року внести законопроект про скасування сплати пенсійного збору (3%) при продажу транспортних засобів. Ця вимога прозвучала після того, як Кабмін подав законопроект щодо оплати збору до ПФ з купівлі автомобілів. Подальшу логіку влади зрозуміти важко, так як 22 червня президент підписує цей закон, який зобов'язує покупців авто сплатити в ПФ 3% від вартості транспортного засобу.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас