Експорт російського газу виріс вперше з початку року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт російського газу виріс вперше з початку року

Енергетика
298
Експорт російського газу в далеке зарубіжжя в найслабшому місяці року серпні зріс - вперше з початку року, повідомляє галузева статистика.
До цього експорт падав дев'ять місяців поспіль - з грудня минулого року. У високосному лютому сума експорту виявилася вищою за рахунок додаткового дня, але в середньодобовому перерахунку зростання не вийшло.
Згідно з попередніми розрахунками Агентства газової інформації (АГІ) на основі даних ЦДУ ПЕК, у серпні 2012 року в далеке зарубіжжя було поставлено 9,67 млрд кубометрів газу, що на 6% (більше 550 млн кубометрів) вище, ніж за серпень минулого року.
Успіх серпня допоміг трохи скоротити сумарний програш в експорті з початку року: за 8 місяців експорт накопичив 92,53 млрд кубометрів, що на 9,3% (9,5 млрд кубометрів) менше, ніж за січень-серпень минулого року.
В останній тиждень місяця "Газпром" провів традиційний ремонт на газопроводі Ямал-Європа. У "Газпромі" говорили, що під час зупинки збільшиться постачання споживачам по газопроводу "Північний потік". А насправді за час 37-годинного відключення також були збільшені постачання газу через Україну, а також активно задіяні запаси газу в європейських сховищах. Незважаючи на тимчасове вибуття важливої транспортної артерії з роботи, в ці дні експорт не тільки не постраждав, а збільшився.
Всупереч мінливій ситуації з експортом видобуток газу "Газпрому" продовжив падіння: у серпні він знизився на 2,6% (870 млн кубометрів) - до 32 млрд кубометрів. З початку року падіння склало 5,6% (18,9 млрд кубометрів) - до 318 млрд кубометрів.
У серпні в російські сховища було закачано 6,6 млрд кубометрів після 6 млрд кубометрів у липні. З початку сезону закачування в сховища направлено 36,8 млрд кубометрів. Для досягнення цільового рівня оперативного запасу в сховищах (66,282 млрд. куб. м) залишається трохи більше місяця закачування за існуючих темпів.
Постачання газу на адресу "Нафтогазу України" в серпні склали 2,2 млрд кубометрів - трохи менше, ніж за липень (2,3 млрд кубометрів).
Офіційно виробничі підсумки серпня будуть опубліковані 2 вересня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас