Сьогодні в Іспанії створять "поганий банк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні в Іспанії створять "поганий банк"

Казна та Політика
709
Уряд Іспанії сьогодні має схвалити закон про створення "поганого банку", в якому будуть акумулюватися проблемні іпотечні кредити. Створення цієї фінансової структури є однією з основних умов Єврокомісії і Європейського центробанку (ЄЦБ), які з європейського стабфонду виділяють на банківську реформу в Іспанії кредит розміром до 100 млрд євро.
Зволікання з проведенням цієї реформи могло обернутися серйозними проблемами для іспанського уряду на тлі зростання нервозності в банківському секторі країни. За останніми даними ЄЦБ, тільки за період з червня по липень обсяг внесків у банках Іспанії скоротився на 74 млрд євро, що є найбільшим відтоком з моменту введення єдиної європейської валюти.
Більшу частину цієї суми (44 млрд євро) відкликали фінансові інститути. Однак забирали свої внески не тільки банкіри, а й приватні домогосподарства і фірми, що не відносяться до фінансової галузі (26 млрд євро). Частково подібний значний відтік капіталу пояснюється тим, що липень в Іспанії місяць сплати податків, а населення знімає в цей період гроші, відкладені на організацію сімейного відпочинку. У липні 2011 року спостерігався приблизно такий же потужний відтік банківських внесків, нагадує Handelsblatt.
Наведені іспанським центробанком Banco de Espana дочервневі показники свідчать, що в першу чергу виводили свої заощадження з Іспанії іноземці (за перше півріччя - 85 млрд євро), у той час як обсяг внесків місцевих клієнтів знизився за той же період часу всього на 39 млрд євро. "В останні десять років обсяг внесків в іспанських банках постійно зростав, а коригування почалося в 2011 році, причому за рахунок насамперед відтоку грошей іноземних вкладників", - констатують аналітики банку JP Morgan.
В цілому обсяг внесків в Іспанії, в порівнянні з іншими країнами зони євро, поки ще дуже високий, у зв'язку з чим, "на наш погляд, є достатній потенціал для подальшого його зниження", відзначають експерти JP Morgan. Причин для паніки не бачить і Джуліан Каллоу з Barclays Capital, хоча, на думку аналітика, "велике значення має прискорення процесу повернення внесків". На його думку, щоб уникнути розвитку подій за грецьким сценарієм, уряд повинен вжити термінових заходів зі зміцнення довіри до банківського сектору.
Нагадаємо, Євросоюз погодився в липні цього року виділити до 100 млрд євро на рекапіталізацію іспанських банків. У той же час, аналітики рейтингового агентства Fitch заявляли, що пакет міжнародної фінансової допомоги (100 млрд євро), що виділяється Іспанії для рекапіталізації банківської системи країни, замислюється як остаточна реформа сектора, проте цього може виявитися не достатньо.
Для того, щоб відповідати вимогам ЄС, які вступлять в силу до 2014 р., Іспанії необхідно скоротити дефіцит бюджету на 65 млрд євро. У проекті бюджету прогнозується зростання ВВП на 1,5% в 2014 р. після спаду в 2012-2013 рр. На початку серпня Іспанія направила в Єврокомісію проект бюджету, в якому закладена економія 102 млрд євро в 2013-2014 рр. Пізніше з посиланням на джерела повідомлялося, що Іспанія знову просить фіндопомогу у партнерів по єврозоні.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас