Великі світові банки швидко йдуть з Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі світові банки швидко йдуть з Греції

1883
Найбільші французькі банки готуються в найближчі тижні піти з Греції на тлі тривалої боротьби країни з рецесією і питань, що зберігаються щодо її майбутнього членства в єврозоні, пише газета The New York Times.
Societe Generale оголосив у середу, що знаходиться на просунутій стадії в переговорах з Piraeus Bank of Greece про продаж 99,1% акцій (що належать французькому банку) Geniki Bank, одного з найбільших грецьких фінінститутів.
Напередодні Credit Agricole заявив про намір підписати угоду про продаж свого підрозділу в Греції Emporiki Bank ще одному грецькому банку протягом декількох тижнів. Французькі банки дотримувалися стратегії розширення операцій в Греції та інших південноєвропейських країнах у часи підйому, коли можна було скористатися перевагами жвавого ринку житла і швидких темпів економічного зростання. У зв'язку з цим у період європейської кризи, що почалася близько трьох років тому, саме французькі банки виявилися найбільш підданими ризикам, пов'язаним з Грецією.
Падіння котирувань грецьких облігацій, в які інвестували французькі банки, негативно позначилося на їх прибутках. Крім того, з поглибленням кризи підрозділи банків в Греції почали зазнавати збитків у зв'язку з дефолтами за кредитами, виданими як споживачам, так і бізнесу.
Побоювання, що Греція може вийти зі складу єврозони, збільшують невизначеність щодо майбутнього країни, в зв'язку з чим французькі банки вирішили взяти приклад з інших великих іноземних компаній і вийти з грецького бізнесу. Раніше про закриття своїх грецьких операцій оголосив французький рітейлер Carrefour.
Societe Generale придбав Geniki в 2004 році. Протягом останніх декількох років грецький підрозділ зазнавав збитків, в 2011 році він втратив 796 млн євро.
Emporiki Bank був тягарем для показників Credit Agricole практично з моменту його придбання в 2006 році. За перші дев'ять місяців 2011 року грецький підрозділ зафіксував збиток 954 млн євро, і Credit Agricole за два роки влив 2 млрд євро, щоб збільшити його капітал.
Банківський сектор Греції зазнає величезних втрат за кредитами, оскільки тисячі компаній щомісяця оголошують про банкрутство, а споживачі не можуть платити за боргами через скорочення зарплат і підвищення податків в рамках програм бюджетної економії, що реалізуються урядом країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас