Дія договору про ЗВТ у рамках СНД сприятиме зростанню ВВП до 2,5% на рік - Клюєв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дія договору про ЗВТ у рамках СНД сприятиме зростанню ВВП до 2,5% на рік - Клюєв

131
Секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Клюєв прогнозує додаткове щорічне зростання внутрішнього валового продукту до 2,5% у середньостроковій перспективі після вступу в силу угоди про зону вільної торгівлі Співдружності Незалежних Держав.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби секретаря РНБО.
"Він (Клюєв) нагадав, що за розрахунками фахівців дія договору про ЗВТ у рамках СНД може сприяти в середньостроковій перспективі збільшенню випуску промислової продукції в Україні на 3,5-4% і зростанню ВВП додатково до 2,5% на рік. Прискорення зростання в низці промислових галузей призведе до збільшення зайнятості, зростання доходів населення та державного бюджету", - сказано в повідомленні.
При цьому Клюєв висловив думку, що країни СНД являють собою перспективний і платоспроможний ринок, де проживає 200 млн споживачів, а темпи зростання їх ВВП у кілька разів перевищують темпи зростання економік країн Європейського Союзу.
Секретар РНБО також нагадав, що Україною ведуться консультації і підготовка проектів угод про вільну торгівлю з Канадою, Ізраїлем, Марокко та іншими перспективними торговельними партнерами.
"За його словами, укладання договорів про вільну торгівлю з низкою нових країн забезпечить поліпшення доступу до важливих ринків товарів, усунувши низку тарифних бар'єрів. Зокрема, з боку Канади передбачається зниження середньоарифметичної ставки імпортного мита з 4,7% до 1,7%, Марокко - з 21,4% до 1,4%, Єгипту з 17,3% до 2,1%, Сербії - з 9,4% до 0,4%", - йдеться в повідомленні.
Крім того, Клюєв зазначив, що при створенні зон вільної торгівлі будуть усунені нетарифні бар'єри, що перешкоджають доступу українських товарів на важливі ринки, через забезпечення взаємного визнання технічних регламентів, санітарних і фітосанітарних норм. Як повідомляло агентство, перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова прогнозує, що після того, як угода про зону вільної торгівлі СНД набуде чинності, Україна щорічно експортуватиме в країни СНД продукції на 9 млрд гривень більше, ніж в даний час.
За розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, після вступу в силу договору очікується, що обсяги торгівлі з країнами СНД збільшаться більш ніж на третину - на 35%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас