Криза дісталася до Австралії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза дісталася до Австралії

3683
Економічна криза докотилася до найбільш стабільного континенту - Австралії. Країні загрожує перша за 21 рік рецесія через падіння попиту на залізну руду в Китаї. "Сьогоднішнє економічне диво на завтра часто обертається катастрофою", - говорить експерт.
Найбільш економічно стабільний континент, Австралія, може зіткнутися з рецесією через економічну кризу, побоюються економісти Deutsche Bank. Останній раз рецесія в Австралії була зафіксована 21 рік тому. Песимістичні настрої виникають у зв'язку з головною галуззю, що забезпечує розвиток країни, - видобувною промисловістю.
Австралійсько-британська BHP Billiton - найбільша в світі гірничодобувна компанія - минулого тижня припинила в Австралії проекти загальною вартістю $52 млрд, за оцінкою Credit Suisse Group і Deutsche Bank. Австралійське міністерство ресурсів визнало закінчення зростання цін на товарному ринку, а голова центробанку передбачив, що пік інвестицій в країну буде пройдений в найближчі два роки. Кредитів населенню в Австралії видано більше, ніж в США напередодні іпотечної кризи.
Один з найбільших ринків збуту Австралії - Китай. На нього припадає чверть всього експорту, або приблизно 5% ВВП Австралії. 60% постачання у Китай становить залізна руда. Офіційний прогноз зростання ВВП КНР на 2012 рік становить 7,5% - мінімум з 2004 року, що в поєднанні із завершенням буму житлового будівництва змушує побоюватися ще більшого зниження попиту на руду.
Руда впала до рекорду
Ціна залізної руди впала нижче $100 за тонну вперше з 2009 року. Гірники страждають від уповільнення темпів зростання китайської економіки.
"Китайський імпорт залізної руди буде стрімко скорочуватися, - говорить колишній економіст Світового банку Енді Се. - Справа не тільки в уповільненні економіки, справа в тому, що будівництво житла та інфраструктури досягло піку". Deutsche Bank прогнозує подальше падіння ціни руди до $90 за тонну.
Ціна ще одного експортного ресурсу Австралії - енергетичного вугілля (експортується в Японію і Південну Корею) - в Ньюкаслі, що виступає еталоном для Азії, впала на 17% за останні три місяці, що зробило їх найгіршим кварталом з 2009 року, за даними IHS McCloskey.
"Якщо ви запитаєте мене: чи було зростання цін на залізну руду і коксівне вугілля закономірністю чи випадковістю, я відповім, що більшою мірою випадковістю", - сказав агентству Bloomberg головний економіст по Австралії Deutsche Bank Адам Бойтон.
Різке падіння експортних цін на ці товари уповільнить зростання економіки Австралії і змусить центробанк скоротити ставку рефінансування, вважає Бойтон.
"Не думаю, що можливе існування чудової економіки, яка прожила б довго, - говорить глобальний стратег Societe Generale SA Ділан Гріс, нагадуючи про Японію 1980-х років, Таїланд до азіатської кризи 1997-1998 років і "кельтського тигра" - Ірландію. - Диво цього року на наступний рік обертається катастрофою".
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас