Ірландія стала жертвою шантажу ЄЦБ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія стала жертвою шантажу ЄЦБ?

1156
Міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан вважає, що настав час опублікувати лист, отриманий 19 листопада 2010 р. від голови ЄЦБ. Жан-Клод Тріше вимагав прийняти допомогу від МВФ і ЄС. В іншому випадку ЄЦБ погрожував припинити кредитування ірландських банків.
Простого вирішення проблем не існує. Розмір державного боргу Ірландії вже змусив країну просити екстреної допомоги у МВФ і ЄС. У 2010 р. в обмін на фінансову підтримку Дублін вжив заходів жорсткої економії.
В інтерв'ю газеті Sunday Independent Нунан розповів про "дуже прямолінійне" послання від європейської монетарної влади. У ньому Тріше натякав, що перекриє ірландським банкам доступ до програми надання ліквідності (ELA), якщо уряд Ірландії спробує перекласти збитки на власників субординованих облігацій фінансових інститутів, які перебували в той час на межі банкрутства.
Владі Ірландії довелося витратити в 2009 р. близько 64 млрд євро на підтримку фінансового сектора, причому більша частина коштів пішла на виплати власникам банківських облігацій. Жан-Клод Тріше побоювався, що невиплати за облігаціями приведуть до серйозних збитків серед європейських банків, а ірландська криза переросте в загальноєвропейську.
На думку міністра фінансів, лист має бути оприлюднено під час розслідування причин фінансової кризи: "Я вважаю, що це буде дуже вдалий час і місце для публікації листа. Він суттєво допоможе прояснити ситуацію, що склалася на той момент".
Він надав право ухвалити остаточне рішення відділу ірландського Мінфіну, що обробляє запити, які надійшли в рамках Закону про свободу інформації. Газета Sunday Independent вже намагалася отримати в своє розпорядження даний лист, але отримала відмову.
Дії ЄЦБ, який доклав неабияких зусиль, щоб Ірландія в 2010 р. погодилася на допомогу від міжнародних кредиторів, викликають все більше критики. Економіст Кольм Маккарті закликав владу країни подати до Європейського суду позов проти ЄЦБ. На його думку, монетарний регулятор перевищив свої повноваження, змусивши ірландських платників податків взяти на себе збитки власників незабезпечених облігацій.
Незадовго до своєї смерті Браян Леніхан, який обймав в 2010 р. посаду міністра фінансів Ірландії, в інтерв'ю радіостанції BBC Radio 4 розповів, що Жан-Клод Тріше багаторазово погрожував йому страшними наслідками, якщо він допустить, щоб власники незабезпечених облігацій зазнали збитків. Погрози надходили письмово і сипалися на міністра фінансів при кожній особистій зустрічі. "Демони пекла стукають до нас у ворота. Ірландію потрібно пришпилити", - так Леніхан передав висловлювання Тріше.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас