Точка зору: Низький рівень конкуренції - причина високої інфляції в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Низький рівень конкуренції - причина високої інфляції в Росії

Валюта
421
З січня по липень інфляція в РФ склала 4,5% - це в п'ять разів більше, ніж в середньому по Європі. Так, інфляція в Європейському союзі за той же період дорівнювала 0,9%. При цьому європейські країни окремо теж в більшості своїй відстають від Росії за індексом споживчих цін.
Найбільш близький до російського рівня показник в Угорщині - 4,3%. В Італії інфляція за той же період склала 0,2%, в Іспанії - 0,3%, в Англії та Франції - 0,7%, у Німеччині - 0,9%. У Швеції ціни за вказаний період не змінилися. А в деяких країнах трапилася навіть дефляція.
Основний внесок в інфляцію як в Росії, так і в Європі зробило зростання цін на продукти харчування. Але в РФ індекс споживчих цін склав з початку року по липень близько 6%, тоді як в ЄС - 1,6%. Причому неймовірно підстрибнули ціни на овочі - якщо в РФ вони з початку року подорожчали відразу на 55%, то в ЄС - лише на 1,7%, вказує "Независимая газета".
Опитані виданням експерти відзначили, що порівнювати за темпами інфляції Росію з Європою і США не зовсім коректно. Росія, в порівнянні з багатьма європейськими державами і з Америкою - все ще нерозвинена країна, говорить директор Департаменту стратегічного аналізу компанії ФБК Ігор Ніколаєв. Фундаментальні причини високої інфляції - "низький рівень конкуренції в економіці".
У розвинених же країнах конкуренція висока, і це стримує зростання цін у певних рамках. Інша фундаментальна причина високої інфляції в РФ - "неефективне регулювання тарифів природних монополій, яке залишається, як і раніше, директивним, а значить, і проінфляційним".
"Коли Росія дійде до рецесії, а потім падіння, розраховувати на те, що ціни почнуть знижуватися, не варто", - говорить експерт. За великим рахунком, ціни в Росії зростають і за хорошої економічної ситуації, і за поганої.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас