Україна збільшила закупівлі російського ядерного палива і скоротила імпорт американського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна збільшила закупівлі російського ядерного палива і скоротила імпорт американського

Енергетика
643
Україна закупила в січні-червні ядерне паливо на 300 млн доларів. Про це повідомляє державна служба статистики. У порівнянні з відповідним період 2011 року, постачання зросли на 64,6%.
У тому числі імпорт з Росії зріс утричі - до 255 млн доларів. Постачання зі Швеції з місцевого підрозділу міжнародної компанії "Вестінгауз" (Westinghouse, штаб-квартира в США) скоротилися більш ніж удвічі і склали майже 45 млн доларів.
Експерти утримуються від відповіді, чи пов'язана така динаміка закупівель з проблемами зі складаннями американської розробки, виявленими в квітні під час ремонту на третьому енергоблоці Південно-Української АЕС. Фахівці пояснюють, що постачання здійснюються нерівномірно. За даними міністерства енергетики та вугільної промисловості, Україна не планує в 2012 році додатково закуповувати паливо для АЕС в РФ, а буде використовувати резерв російських складань. Україна закупила в 2011 році ядерне паливо майже на 600 млн доларів, у тому числі в Росії - на 451 млн доларів, у Швеції - на 146 млн доларів. У 2010 році придбано паливних касет майже на 600 млн доларів, але тільки в Росії.
На чотирьох АЕС України працюють 15 енергоблоків. Щорічно в кожному блоці змінюють на нові 42 складання, які повинні відпрацювати чотири роки. Перші паливні складання американської розробки, поставлені на третій блок Південно-Української АЕС у 2010 році, відпрацювали два роки.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас