Естонія поставила під питання майбутнє газопроводу "Північний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонія поставила під питання майбутнє газопроводу "Північний потік"

Енергетика
1505
Естонія, що отримала нове клопотання від компанії Nord Stream на дослідження естонських економічних вод, може знову відмовитися від участі в проекті "Північний потік".
Естонія в середу отримала клопотання від компанії Nord Stream, яка є оператором газопроводу "Північний потік", що безпосередньо зв'язує Росію і Німеччину, на дослідження естонських економічних вод.
Як сказав радник Nord Stream в країнах Балтії Роман Бауманіс, можливість розширення газопроводу розглядається на вимогу акціонерів компанії. Зараз експерти працюють над технічним і економічним обґрунтуванням проекту, остаточне рішення планується ухвалити в кінці року.
У 2007 році Естонія активно виступала проти будівництва газопроводу і відповіла на подібне клопотання відмовою. Парламент Естонії тоді прийняв заяву із закликом до країн Балтійського моря не дозволяти прокладання трубопроводу по їх морських водах.
Прем'єр-міністр країни, голова правлячої Реформістської партії Андрус Ансіп заявив в четвер, що в Естонії немає причин змінювати одного разу схвалене рішення. "Я не бачу, щоб у нас відбулися якісь суттєві зміни, в порівнянні з минулою пропозицією. Тож не можу припустити, чому уряд повинен змінити вже схвалену одного разу точку зору. Але у мене немає причин квапити події і робити припущення, якою б могла бути відповідь уряду на заявку", - сказав Ансіп.
Партія Союз Вітчизни і Республіка (IRL), що входить в правлячу коаліцію, також не збирається змінювати свою точку зору. "Відповідь уряду (у 2007 році - ред.) була "ні", і ця думка ґрунтувалася на аналізі. Щоб змінити цю точку зору, потрібні дуже вагомі аргументи. Я не вважаю можливим і раціональним, щоб ми за рахунок безпеки та екології робили компроміси на користь можливого та умовного торгового або грошового інтересу", - заявив міністр оборони, голова IRL Урмас Рейнсалу.
Газопровід "Північний потік" (Nord Stream) - магістральний газопровід, що безпосередньо зв'язує Росію і Німеччину. Цільовими ринками постачання по "Північному потоку" є Німеччина, Великобританія, Нідерланди, Франція, Данія та інші країни.
Газопровід складається з двох ниток довжиною 1,224 тисячі кілометрів і з пропускною здатністю 27,5 мільярда кубометрів газу на рік кожна. Дві нитки газопроводу проходять по дну Балтійського моря від бухти Портова поблизу міста Виборг (Ленінградська область, Росія) до узбережжя Німеччини в районі міста Грайфсвальд.
Для планування, будівництва, володіння, фінансування та експлуатації газопроводу створена газотранспортна компанія "Норд Стрім АГ" (Nord Stream AG, Швейцарія). Мажоритарним акціонером є ВАТ "Газпром", якому належить 51% акцій проекту. Провідним енергетичним німецьким компаніям Wintershall Holding GmbH і E.ON Ruhrgas AG належить по 15,5%. Голландській інфраструктурній компанії NV Nederlandse Gasunie і провідній французькій енергетичній компанії GDF SUEZ належить по 9%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас