Український ринок є джерелом надприбутків "Газпрому" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок є джерелом надприбутків "Газпрому" - експерт

Енергетика
855
Росія використовує залежність України від імпорту газу для отримання додаткових прибутків та з геополітичною метою.
Таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club" Олександр Тодійчук на прес-конференції у середу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. "Газ є механізмом виснаження економіки України як торгового конкурента в геополітичних завданнях, які ставить перед собою Росія", - наголосив О.Тодійчук.
Крім того, за його словами, український ринок є джерелом запланованих надприбутків "Газпрому". Це особливо актуально на тлі зменшення загальних обсягів продажу компанії в І півріччі 2012 р., вважає експерт.
На його думку, в інтересах "Газпрому" залишатися монополістом у купівлі середньоазійського газу, інакше компанія не виконає своїх зобов'язань за чинними контрактами. Крім того, в інтересах російської компанії, відсутність можливості укладання прямих угод між Україною і Туркменістаном та Узбекистаном. "Росія вкрай не зацікавлена втрачати ринок газу в Україні: він найбільш прибутковий, і він поруч", - вважає фахівець.
Задля зменшення залежності від "Газпрому", на переконання О.Тодійчука, Україні слід тісніше інтегруватися з газотранспортною системою Європейського Союзу, яка є об'єднаною та технологічно різновекторною. Ці незначні інвестиції, разом з участю у спотовому газовому ринку ЄС, будівництвом власного терміналу для скрапленого газу та отриманням частки можливих поставок американської сировини в Європу, можуть зміцнити позицію України у перемовинах з Росією, вважає експерт.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас