До кінця року вартість золота може збільшитися на 10-12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До кінця року вартість золота може збільшитися на 10-12%

Банківські метали
1486
Можливе проведення чергових етапів т.зв. "кількісного пом'якшення" в Сполучених Штатах і Європі стимулює експертів давати "бичачі" прогнози щодо цін на золото в найближчій перспективі.
"Ми очікуємо зростання до $1800 за унцію до кінця цього року і $2400-2600 - в наступному, - відзначає Микола М'який, керуючий інвестиційними та пенсійними фондами "КІНТО". - Номінально золото буде зростати до тих пір, поки центробанки будуть друкувати гроші. Оскільки для урядів це єдині інструменти, якими вони можуть і вміють користуватися для запобігання кризі, зростання золота може тривати досить довго".
Звучать і більш стримані прогнози. Заступник голови банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов вважає, що вартість золота на кінець 2012 р. досягне $1745. В результаті середньорічна вартість жовтого металу становитиме $1675. "У нинішній ситуації, коли ми спостерігаємо "бійку" двох валют (долара і євро), стабільне зростання цін на золото ще раз підтверджує, що цей вид вкладень продовжує залишатися тихою гаванню для інвесторів", - вважає банкір.
Вартість золота буде залежати насамперед від динаміки долара, відзначає керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевчишин. "Зараз всі дивляться на ФРС США, яка, якщо запустять новий раунд стимулювання, змінить розстановку сил на валютних ринках. Ослаблення долара неодмінно позначиться на посиленні позицій золота", - констатує експерт. "Золото позитивно реагує на монетарні стимули або навіть натяки на їх застосування", - додає головний аналітик Брокбізнесбанку Олександр Федик.
Втім, не виключений варіант і певного зниження вартості золота, говорить Тарас Кияк, директор казначейства і фінансових інститутів "Надра Банку". "Але надалі буде зростання котирувань до $1800", - переконаний експерт. Як уточнює Олександр Федик, подібний сценарій спрацює у разі загострення економічної ситуації у світі та відсутності стимулюючих заходів з боку ключових ЦБ. Але знову ж таки, незважаючи на це, мінімальна ціна золота в 2012 р. не буде нижче $1450. "Перші довгострокові орієнтири на ринку в разі зростання перебувають на рівні $2000-2100", - доповнює фахівець.
Основною причиною падіння вартості золота з вересня 2011 р. (тоді вона перевищувала $1900) стало саме погіршення перспектив зростання світової економіки, яке викликало скорочення попиту на сировину.
А от начальник відділу неторгових операцій казначейства Укргазбанку Сергій Іжко відзначає, що прогнозувати на довгострокову перспективу "долю" жовтого металу не завадить надзвичайно обережно, оскільки на неї істотно впливає безліч факторів. "Занадто багато залежить від поточної ситуації на ринках сировини, нафтопродуктів, енергоносіїв, нарешті, інфляційних очікувань", - підсумовує експерт.
Український контекст
Андрій Шевчишин не відкидає можливості того, що на українському ринку цінова корекція на золото може статися і раніше, ніж у світі, - на тлі ймовірного ослаблення гривні. "Проте підсумковий попит залежить від наявності ресурсу", - констатує експерт. На думку Ігоря Львова, поточний невисокий попит на золото обумовлений саме зниженням купівельної спроможності населення. Тарас Кияк такий факт пояснює в т.ч. відсутністю настільки потужного "подразника" для масової свідомості, яким в минулому році були чутки про дефолт США.
В цілому українці менш активно купують золото, ніж громадяни західних держав, здебільшого через широкий спред (різниця між ціною купівлі та продажу), який досягає 7%. "Серед українців золото розглядається як довгострокове вкладення, мінімум на кілька років. Але більшість населення не може собі дозволити вкласти кошти на такий термін, розуміючи, що вони можуть знадобитися навіть раніше, ніж золото окупить спред", - зазначає Олександр Федик. У той же час, як доповнює Микола М'який, "золотий" попит все ж поступово зростає - завдяки підвищенню фінансової грамотності громадян.
Говорячи про ризики для українських власників золотих депозитів від невідповідності в світі фізичних обсягів золота та обсягу безготівкових рахунків (фізичне золото покриває вимоги за "золотими" розписками банків усього на 3-4%), Ігор Львов вважає, що ризики мінімальні, оскільки українська частка у світовому обсязі вельми незначна: "Це близько 20 т, які не так складно ввезти і видати вкладникам. Крім того, залишається можливість видати той же внесок у гривні в перерахунку за курсом НБУ".
Василь Пасочник
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас