Експерт: погрози Азарова щодо санкцій до РФ призведуть до ланцюгової реакції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: погрози Азарова щодо санкцій до РФ призведуть до ланцюгової реакції

923
Експерт з економічних питань Борис Кушнірук зазначив, що погрози Прем'єр-міністра України Миколи Азарова своєму російському колезі Дмитру Медведєву про економічні санкції можуть призвести до ланцюгової реакції. При цьому, якщо розглядати масштаби торгівлі Росії і торгівлі Росії з Україною, то взагалі торгівля з Україною не є для Росії настільки принциповою, як для України експорт у Росію.
"Якщо розглядати масштаби торгівлі Росії і торгівлі Росії з Україною, то взагалі торгівля з Україною не є для Росії настільки принциповою, як для України експорт у Росію. Тому з цієї точки зору ми більш залежні від Росії, ніж Росія від України" , - зазначив співрозмовник агентства.
Б.Кушнірук зазначив, що якщо починається сварка, причому на такому рівні, то вона теоретично може вдарити по ланцюгу, і не тільки по кроках, пов'язаних з автомобільним ринком (на введення Російською Федерацією 30-відсоткового утилізаційного збору на автомобілі Н.Азаров пригрозив санкціями зі свого боку - Ред.), але і по всіх інших.
"Росія має вже усталений досвід ведення дискримінаційних заходів, наприклад їхня підтримка контролю за якістю продукції. Коли починаються торговельні війни, то вони починаються з маленької сварки, а можуть перерости у велику війну. Але я думаю, що вони домовляться. Є питання, наскільки це буде в інтересах України, але вони домовляться", - підкреслив він.
Між тим, за словами експерта, зараз угода ЗВТ з СНД є багатосторонньою, а раніше вона була двосторонньою. І Росія, коли хотіла не виконувати якісь угоди, вона просто не виконувала. "Україна просто мовчала, тому що в гіршому випадку можна було б залишитися без ніяких можливостей. Краще мати проблему частково, ніж велику війну, і тоді залишитися без значної частини ринку. Принаймні, з точки зору дестабілізації економіки - це досить істотно. Тому Росія так і грає з Україною, бо вона розуміє, що більша торговельна війна зашкодить Україні значно більше, ніж Росії", - пояснив він.
Однак, за словами економіста, для України все-таки є захист від торговельних воєн з Росією. "Механізм узгоджень між Україною і Росією не передбачає участі міжнародного торгового суду. Але якщо вже є порушення в рамках СОТ, учасниками якої є Україна і Росія, можливе звернення до міжнародного торговельного суду. В цьому випадку механізм захисту на міжнародному рівні, і Росії вже тоді не вдасться просто не виконувати умови", - резюмував Б.Кушнірук.
Нагадаємо, Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що введення Російською Федерацією 30-відсоткового утилізаційного збору на автомобілі не буде сприяти розвитку українсько-російських відносин. Глава уряду зазначив, що за допомогою переговорів будуть знайдені механізми, які дозволять вирішити це питання для вітчизняних автовиробників, зокрема КрАЗу.
За словами Азарова, він вже порушив це питання перед своїм російським колегою Д.Медведєвим. "Наші з вами відносини ніколи не будувалися на таких принципах. Тому не змушуйте нас вводити санкції у відповідь - це ні до чого доброго не призведе", - зазначив прем'єр. При цьому він зазначив, що введення 30-відсоткового збору на автомобілі призведе до значного скорочення поставок українських автомобілів у Росію і навпаки.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас