Кабмін затвердив концепцію нацбезпеки у фінансовій сфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив концепцію нацбезпеки у фінансовій сфері

372
Згідно з документом, потенційними зовнішніми загрозами національній безпеці у фінансовій сфері є обмеженість доступу до міжнародних фінансових ринків, значна залежність від експортно-імпортної діяльності, погіршення стану зовнішньої торгівлі, зростання дефіциту платіжного балансу, значна залежність від зовнішніх кредиторів, вплив світових фінансових криз на фінансову систему країни.
Серед потенційних внутрішніх загроз у фінансовій сфері - недосконалість правового регулювання, нерівномірне податкове навантаження на суб'єктів господарювання, відтік капіталу за кордон, низька бюджетна дисципліна, збільшення обсягу державного боргу, тінізація економіки, недостатній обсяг золотовалютних резервів і значна доларизація економіки, коливання курсу гривні, слабкий розвиток фондового ринку.
Метою концепції є визначення основ державної політики щодо забезпечення нацбезпеки в фінансовій сфері.
Документ містить перелік заходів щодо забезпечення стабільності фінансової системи в бюджетній сфері, у сфері управління держборгом, у податковій сфері, в сфері фінансів реального сектора економіки, в банківському секторі, у сфері функціонування валютного ринку, фондового ринку, у сфері небанківського фінансового сектора.
Кабмін вважає, що реалізація даної концепції дозволить забезпечити захист національних інтересів у разі виникнення загроз у фінансовій сфері, дозволить розробити механізм державного управління ризиками у фінансовій сфері, а також мінімізує наслідки глобальних загроз у разі їх виникнення, що сприяло б збалансованості фінансової сфери та ефективному функціонуванню економіки.
Реалізація концепції буде здійснюватися в межах бюджетних призначень, передбачених на відповідний рік головним розпорядникам бюджетних коштів, до компетенції яких входить забезпечення національної безпеки.
Як повідомляло агентство, Кабмін планував розглянути концепцію забезпечення національної фінансової безпеки ще в липні 2011 року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас