Головним з російських госрезервів призначили іноземця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головним з російських госрезервів призначили іноземця

646
Колишній голова Deutsche Bank Йозеф Акерманн (Josef Ackermann) може очолити раду директорів створюваного Росфінагентства, яке буде управляти державними резервами обсягом кілька трильйонів рублів. Про це в номері від 17 серпня пише газета "Ведомости" з посиланням на неназвані джерела.
За даними співрозмовників видання, пропозиція надійшла Акерманну від "російської влади найвищого рівня". Джерело, близьке до самого іноземного банкіра, заявило газеті, що Акерманн вже прийняв цю пропозицію.
У торішньому інтерв'ю виданню німецький банкір говорив, що знайомий з багатьма людьми в Росії. Зокрема, він зазначав хороші відносини з президентом ВТБ Андрієм Костіним і головою Сбербанку Германом Грефом.
Йозеф Акерманн почав кар'єру з невеликої посади в швейцарському Credit Suisse і став одним з найбільш відомих і авторитетних банкірів світу. Зокрема, йому приписують "порятунок" Німеччини від фінансової кризи 2008 року. Він очолював Deutsche Bank з 2002 по 2012 рік. У 2008 році через стагнацію економіки банк виявився збитковим, але вже в 2009-му отримав прибуток. Активи фінансової установи перевищують два трильйони євро, що майже вдвічі перевершує розмір всієї російської фінансової системи.
Росфінагентство планується створити в 2013 році. Структурі довірять управління Фондом національного добробуту (ФНД) і Резервним фондом, а також облігаціями федеральної позики і єврооблігаціями, що випускаються урядом Росії. За даними ділових ЗМІ, Росфінагентство також може отримати в управління пенсійні накопичення громадян, які не перевели їх у недержавні пенсійні фонди. Зараз цими коштами управляє ВЭБ. Передбачається, що керівників Росфінагентства призначатиме уряд.
Резервний фонд і ФНД були створені кілька років тому в результаті поділу Стабілізаційного фонду. Вони наповнюються за рахунок надприбутків від продажу нафти. Резервний фонд планується використовувати для стабілізації економіки в разі падіння цін на енергоносії. Зараз його обсяг становить 1,9 трильйона рублів. Кошти ФНД, обсяг яких зараз дорівнює 2,7 трильйона рублів, можуть бути використані на соціальні цілі, в тому числі на медицину та підвищення пенсій. Вільні кошти фондів інвестують у цінні папери та інші активи, щоб їх не "спалювала" інфляція.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас