Точка зору: Український бізнес пристосувався до сповільнення світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Український бізнес пристосувався до сповільнення світової економіки

547
І знову ми бачимо погані дані щодо економіки США, що повернуло очікування монетарного стимулювання ФРС США. Як наслідок, зростання ринку акцій, зниження американського долара і зростання котирувань золота. У запуск QE3 раніше грудня 2012 року не віримо - і зростання прибутковості американських держпаперів цьому свідчення. Хоча можна подивитися на світові ринки і по-іншому.
Вийшли чергові хороші цифри щодо дозволів на будівництво житлових будинків в США, які досягли максимуму майже за чотири роки, з серпня 2008 року. Тобто попереду очікується збільшення приросту житлового будівництва, що свідчить про поступове одужання ринку нерухомості США. І є ті, хто купував акції, якраз побачивши ці цифри - в очікуванні поліпшення макроекономіки Штатів.
Індекс волатильності VIX з американського фондового ринку впав до мінімальних з кризи значень (волатильність дуже і дуже низька) - починаючи з кризи 2008 року після зниження VIX були сильні корекції на фондовому ринку. Втім, до кризи 2008 року мінімальні значення VIX були набагато меншими від поточних 14 (в районі 10). Тож зараз історія може і не повторитися. Однак напевно варто стримати запал у купівлі ризикованих активів.
Позитивним для ринків було зниження доходностей євробондів Іспанії та Італії.
В Україні зростання акцій обмежене низькою банківською ліквідністю, що призвело до зльоту процентних ставок на міжбанку і за депозитами. Зараз можна без ринкового ризику отримати 23-27% у гривні. В умовах зростання процентних ставок і сповільнення економіки тенденції зростання акцій, як правило, не спостерігається. Хіба що зрідка можуть бути спекулятивні сплески, які будуть швидко натрапляти на хвилю продажів.
Українська влада підготувала концепцію забезпечення національної безпеки у фінансовій сфері. В ній, зокрема, передбачаються заходи щодо мінімізації легального і нелегального використання готівкової іноземної валюти на території України. Тепер чекаємо появи нормативних актів.
Промисловість України за підсумками липня зросла в порівнянні з червнем на 3%, що дозволило поліпшити 12-місячний показник падіння з -1,4% у червні до -0,9% у липні. Тобто можна висловити обережний оптимізм - український бізнес пристосувався до сповільнення світової економіки. Хоча, звичайно ж, про відновлення зростання української економіки поки говорити рано.
Отже, ринки накопичили достатній потенціал для різких рухів, які очікуються вже на наступному тижні.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас