Fitch підтвердило рейтинги Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердило рейтинги Росії

Казна та Політика
242
Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") Російської Федерації в іноземній і національній валюті на рівні "BBB" зі "Стабільним" прогнозом. Короткостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні "F3", а рейтинг стелі країни на рівні "BBB+", йдеться в повідомленні компанії.
"Підтвердження рейтингів враховує, з одного боку, сильний державний баланс, позицію Росії як зовнішнього нетто-кредитора і збільшення гнучкості обмінного курсу і, з іншого боку, повільне просування в бік зміцнення бюджету і проведення структурних реформ на тлі волатильних цін на нафту і невизначеності глобальної економічної кон'юнктури", - йдеться в повідомленні Fitch.
В агентстві наголосили, що Росія, як і раніше, має сильний державний баланс для рейтингової категорії "BBB". Сукупний державний борг знаходився на низькому рівні 11% ВВП в 2011 р., при тому що в державних фондах добробуту знаходиться 112 млрд. дол (7% ВВП), забезпечуючи бюджету фінансову гнучкість і запас міцності на випадок різкого падіння цін на нафту. Що стосується зовнішніх позицій, чисті іноземні активи держави склали 467 млрд. дол в кінці 2011 р. (25% ВВП). Це є найвищим показником в рейтинговій категорії "BBB" в абсолютному вираженні, чому сприяє розмір міжнародних резервів Росії, п'ятих найбільших в світі. Банківський сектор, який був значним джерелом зовнішнього стресу в 2008-2009 рр., також став зовнішнім нетто-кредитором.
Прогнози зростання реального ВВП на рівні 3,8% в 2012 р. і 3,5% в 2013 р. відображають думку Fitch, що Росія значно менше схильна до зовнішніх шоків відносно 2008-2009 рр., чому сприяє більш гнучкий валютний курс, який згладжує вплив на бюджет з боку волатильних цін на нафту і зменшує чистий відтік капіталу. У той же час Росія не захищена від боргової кризи єврозони, яка проявляється в волатильних цінах на нафту, зниженні цін на активи, більш слабкому валютному курсі і погіршенні настроїв інвесторів.
Сировинна залежність і пов'язана з цим схильність до коливань цін на нафту залишаються ключовим негативним рейтинговим фактором для Росії, і ознак скорочення такої залежності поки не спостерігається, повідомили в агентстві. Загальні профіцити бюджету і рахунку поточних операцій маскують структурні ненафтові дефіцити в розмірі 10-12% ВВП в 2011 р., що вказує на вразливість Росії до різких негативних змін цін на сировинні товари, найбільш яскравим прикладом якої є висока ціна на нафту, необхідна для бездефіцитного бюджету: близько 118 дол за бар.
Fitch вважає, що в порівнянні з іншими країнами БРІК Росія досить успішно справляється з ситуацією в умовах поточної кризи в єврозоні. У той же час перспективи повернення країни до докризових темпів зростання 7% видаються віддаленими за відсутності значних структурних реформ, незважаючи на майбутній вступ до СОТ. Росія несприятливо виглядає на тлі країн з порівнянними рейтингами за індикаторами якості управління Світового банку, включаючи політичну стабільність, верховенство закону, контроль над корупцією та ефективність державного управління. Ці фактори проявляються в недоліках ділового клімату, підвищеному подієвому ризику і тривалому чистому відтоку капіталу.
Fitch відзначає, що, якщо не відбудеться більш значного зміцнення бюджету, в разі сильного і тривалого падіння цін на нафту може відбутися ослаблення державних фінансів та економіки, що може обумовити зниження рейтингів. І, навпаки, подальші кроки щодо зміцнення податково-бюджетної політики, які забезпечили б значне зменшення ненафтового дефіциту, в поєднанні зі стійким зниженням інфляції могли б призвести до підвищення рейтингів. Позитивним рейтинговим фактором також стали б великі реформи, які забезпечили б поліпшення ділового клімату, подальше зміцнення фінансового сектора і помітний прогрес щодо підвищення якості управління.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас