Чим розвал єврозони стане дорогий українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим розвал єврозони стане дорогий українцям

Енергетика
2873
Економічна криза в Старому Світі обіцяє Україні дешеві сири і електроніку, не дорожчає одяг і дорогі ліки.
Якщо поки в Україні черговий пік кризи фінансові аналітики та бізнесмени лише передрікають, то багато країн Єврозони його негативні наслідки відчувають вже зараз. "Коментарі" вирішили подивитися на проблему з іншого боку і розібратися, які товари та послуги в Україні встигли впасти в ціні через падіння європейської валюти, а які дешевшати категорично не хочуть.
Болгарія стала дешевша
Найбільше, схоже, пощастило українським туристам, які вирішили відправитися цього літа в Європу. Як відзначає керівник туристичної компанії "Феєрія" Ігор Захаренко, в порівнянні з 2011 роком ціни на тури в багато європейських країн в перерахунку на гривню сьогодні подешевшали в середньому на 10-12%. Так, якщо рік тому туроператори закладали курс з розрахунку 1 євро до 11,2-11,3 грн., то тепер турпакети в Європу можна придбати всього за курсом 10,1-10,2 грн./1 євро.
Коливання курсу євро істотно вплинуло і на зміну вподобань українців у плані вибору літнього відпочинку. За словами Захаренка, великим успіхом в цьому сезоні користується Болгарія (зараз турпоїздка в цю країну обійдеться дешевше відпочинку в Криму), а також країни Адріатики - Хорватія і Чорногорія. Також приплив туристів спостерігається в країни єврозони, що найбільше страждають від кризи: Грецію та Іспанію.
Проте розслаблятися не варто - ложку дьогтю в загальний європейський туристичний позитив вносять країни, які на євровалюту так і не перейшли. Ситуація тут кардинально інша: наприклад, відпочинок в Швейцарії, Норвегії або Польщі, навпаки, став трохи дорожчим.
Середземноморські оливки і сири просіли в ціні
Зниження курсу євро радує і гурманів. За словами президента Асоціації сомельє Дмитра Сидоренка, сьогодні якісне європейське вино стало як ніколи доступним вітчизняним споживачам. "Якщо в Європі - надвиробництво натурального вина і виробники змушені скорочувати ціни на свою продукцію, то в Україні - обсяги поставок вин з країн Старого Світу в 2012 році демонструють збільшення і попит на нього тільки зростає", - уточнює він.
Останнім часом між торговими компаніями на внутрішньому ринку загострилася конкуренція за європейські вина (перш за все, іспанські і італійські) в ціновому сегменті 35-65 грн. за пляшку. Така ситуація на руку українським споживачам, які нарешті отримали більш розумні ціни на продукти середземноморського меню. Зокрема, на маслини і оливкову олію ціни в столичному роздробі просіли на 10-15%. А ще, як розповіли в компанії "Скандинавія" - на 5-8% подешевшали деякі види риб і морепродуктів, що імпортуються в Україну з Єврозони. Що ж стосується ще одного розкрученого європродукту - сиру - то він в залежності від країни походження подешевшав від 2-3% (Франція, Італія) до 10-14% (Польща).
Осінь стане раєм для FASHION-маніяків
Зміна курсу євро вплине і на ціни в fashion-мережах. Одяг та взуття європейських брендів стануть дешевшими. При цьому, стверджують ритейлери, модницям і модникам глобальні покупки в цьому році має сенс перенести на осінь. Як пояснює директор з розвитку оператора роздрібного ринку модного одягу Maratex Ukraine Наталія Коваленко, при роботі за зовнішньоекономічними контрактами fashion-ритейлери отримують відстрочку оплати платежу за поставлений товар протягом 90 днів. І у них є в запасі всього три місяці, щоб розрахуватися, незалежно від термінів і темпів реалізації. Таким чином, з початку року (ще в січні-лютому), очікуючи зростання одежного ринку, торговці завезли досить багато імпортного товару для весняно-літнього сезону, закупленого за вищим курсом. І хоча з падінням курсу ритейлери поступово опускають ціни на свій товар, у неформальних бесідах оператори зізнаються, що дуже зацікавлені в тому, як би скоріше збути з прилавків дорогий товар.
Наприклад, щоб не допустити наявності товарних залишків з колекцій 2012 року (які з урахуванням курсової різниці виявляться для них дуже дорогими), сьогодні багато компаній змушені переглядати максимальний розмір знижок. А ось закупівлі осінньо-зимової колекції пройшли вже за нижчим курсом. Тобто, вартість імпортних брендових шмоток прийдешньої осені рости не буде. Але щоб ціни для українських покупців не злетіли різко вгору, євровалюті необхідно протриматися на нинішній позначці ще хоча б пару місяців.
Угорщина і Польща знову завалять нас дешевою, але контрабандною електронікою
Левова частка побутової техніки та електроніки надходить в Україну з Кореї і Китаю, тому, здавалося б, курс євро вплинути на неї ніяк не міг. Насправді це не так - за останні місяці в інтернет-магазинах знову з'явилися численні пропозиції про покупку побутової техніки та електронних гаджетів за низькими цінами. Часом різниця досягає 30-50% в порівнянні зі схожою продукцією в стаціонарних торгових точках. Але причина тут криється скоріше в новому Митному кодексі, підвищується розмір безмитного ввезення товару по суші в 2,5 рази - до 500 євро на людину. Після набрання і червні чинності цих правил, на ринку активізувалися нелегальні постачальники великогабаритних товарів з прикордонних областей.
В принципі, не секрет, що часто в Європі ціни на деякі види та моделі побутової техніки та електроніки набагато нижчі від українських. Тим не менш, легальні імпортери не поспішали раніше завозити до нас цей недорогий товар. Проте зараз придбання стокової техніки в східноєвропейських країнах з наступним її перепродажем на нашому ринку, настільки популярне в дев'яностих, знову стає одним з найпоширеніших варіантів заробітку для жителів Західної України. Приватні підприємці дроблять великі партії товару на більш дрібні (до 50 кг), і протягом одного дня кілька разів перетинають з ним кордон. І оскільки частка напівлегального імпорту та контрабанди за рахунок відновлення старих схем "сірих" імпортерів знову збільшується, вітчизняним покупцям, які здійснюють придбання в онлайні, варто бути більш уважними.
Ліки дорожчають
Середня вартість лікарських засобів становить зараз 21 грн. за упаковку. Це на 12,6% більше ніж рік тому і на 5-7% більше, ніж минулої весни. Офіційна "відмазка" - світове зростання цін на субстанції для фармацевтичного виробництва. В дійсності ж дивацтва сьогоднішнього ціноутворення на тлі зниження курсу євро імпортери і виробники фармацевтичної продукції пояснюють трьома основними причинами. По-перше, збільшення державного регулювання та адміністративного тиску на окремі групи препаратів (зокрема, на ліки для гіпертоніків і діабетиків) автоматично спричинило зростання цін на інші категорії ліків. По-друге, через постійні розмови про чергову хвилю кризи і девальвацію гривні фармацевти заздалегідь перестраховуються, завищуючи ввізні ціни на товар. І по-третє, головні офіси європейських фармкомпаній не влаштовує, що український фармринок в упаковках (натуральному вираженні) збільшується повільно. Тому вони неформально дають команду "фас" на його зростання в грошовому вираженні.
Світлана Попель
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас