Експерт: Повінь у Києві може затопити кілька районів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Повінь у Києві може затопити кілька районів

1105
У разі повіні в Києві затопленими можуть виявитися частина Оболоні, Русанівка, Позняки та Осокорки.
Про це повідомив сьогодні, 15 серпня, завідувач відділом математичного моделювання навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин і систем НАН України Марк Железняк, пише Інтерфакс-Україна.
"Сьогодні ймовірність такої повені, як була в 1931 році, оцінюється як раз на 200 років, а тієї, що була в 1970 році - раз на 100 років. Але ці оцінки були зроблені до того, як клімат почав змінюватися. Зараз вся статистика про те, які бувають високі повені, не працює, вона отримана в 20-му столітті, а ми живемо в кліматі 21-го століття. Ми повинні спрогнозувати нові кліматичні умови на найближчі 100 років і визначити, які високі повені будуть. Високий паводок може бути раз на 100 років, але частина районів Києва страждає від паводків раз на 20 років. Потрібно чітко сказати, які місця повинні бути перекриті, щоб вода не пройшла. Останні такі розрахунки робилися в 1980 році, коли була зовсім інша топографія, не було Оболоні", - сказав Железняк.
За його словами, при високих повенях дамби, поставлені на дуже вузьких конкретних місцях, не дозволять затопити певні частини міста. Він зазначив, що навіть при невеликій повені, як в 1970 році, будуть затоплені, наприклад, Русанівські сади, тому що там є недобудована дамба, і таких місць багато в місті.
При цьому дослідники отримали дані, результати яких свідчать, що в наступні 30 років кількість екстремальних опадів збільшиться приблизно вдвічі.
"Ми зверталися кілька разів до київської адміністрації, адже щоб нам детально розрахувати, необхідна більш тісна взаємодія з управлінням архітектури та адміністрацією. Почалися перші кроки, але на сьогоднішній день ми прямих договорів з адміністрацією міста не маємо. Ми знаємо, що тільки плануються в міському плані проводити такі розрахунки", - підкреслив Железняк.
Учений звернув увагу на те, що ризики прориву дамби київської ГЕС малі і їх не варто навіть розглядати, а ось ризик високої повені дуже великий: "Ми хочемо передати сигнал владі міста Києва, що впроваджуючи новий Генеральний план розвитку міста до 2025 року, потрібно врахувати, як зміниться Київ, адже проектується багато нових споруд біля Дніпра, і що може бути затоплено".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас