Росія починає і... програє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія починає і... програє

Енергетика
2275
Газ на українському шельфі Чорного моря буде видобувати не дочірня компанія російського "Лукойлу", а міжнародний консорціум за участю вітчизняної "Надра України". Чергова невдача російських енергетичних компаній означає для Москви не тільки втрату українського ринку, але і відкриває абсолютно нові перспективи у двосторонніх державних відносинах, де вже не буде місця газовому диктату з боку північного сусіда.
Київ уже не перший рік веде переговори з Москвою, намагаючись переглянути умови дуже невигідних газових контрактів, підписаних в 2009 році тодішнім прем'єром Юлією Тимошенко. Поки ці переговори результатів не принесли, оскільки Росія вперто стоїть на своєму, не бажаючи втрачати ні цента прибутку. Втім, жадібність росіян, схоже, зіграла з ними злий жарт. "Викручуючи руки" українцям, вони тим самим змусили Київ шукати інші джерела блакитного палива, в чому той досить несподівано досяг успіху. Україна стрімко переорієнтовується на нетрадиційні джерела газу всередині країни і знаходить в цьому допомогу у більш згідливих західних партнерів.
Так, прагнучи скоротити залежність від російського газу, який постійно дорожчає, за рахунок збільшення видобутку альтернативного палива, наприкінці лютого наша країна виставила на конкурс два родовища: Юзівське в Донецькій області та Олеське - у Львівській із запасами сланцевого газу. Переможцем конкурсу на укладення Угоди про розподіл продукції (УРП) на Олеській площі була визнана компанія Chevron. Очікується, що компанія Сhevron почне промисловий видобуток сланцевого газу на Олеській площі в 2017 році. У конкурсі на укладання УРП щодо Юзівської площі перемогла компанія Shell, яка планує розпочати розвідувальне буріння вже в наступному році. До речі, крім неї на це родовище претендували і росіяни в особі ТНК-ВР, але програли тендер.
Наступним ласим шматочком, який був запропонований інвесторам, став шельф Чорного моря. Уряд оголосив конкурс для укладення угоди з розподілу продукції (УРП) з розробки Скіфської площі (глибоководна газоносна ділянка на українському шельфі Чорного моря площею 10 тис. кв. км). Заявки на участь у проекті на $12 млрд подали з одного боку дочірня структура «Лукойлу», а з іншого - консорціум ExxonMobil, Shell, Petron і НАК "Надра України". І, за останніми даними, саме міжнародному альянсу присуджена перемога. Про що незабаром буде оголошено офіційно.
Очевидно, що інакше й бути не могло. Адже головна мета України - скоротити залежність від Росії в енергетичній сфері. У зв'язку з цим західні інвестори однозначно кращі, ніж "ЛУКойл", цілком підконтрольний політичній волі Кремля.
За умовами конкурсу після підписання УРП переможець повинен буде внести не менше 2,4 млрд гривень роялті, мінімальний обсяг інвестицій під час початкового етапу геологорозвідки має скласти не менше 1,6 млрд гривень. Загальні ж інвестиції в розробку Скіфської площі заплановані на рівні $10-12 млрд, прогнозований щорічний обсяг видобутку - 3-4 млрд кубометрів газу. Всі запаси Скіфської площі оцінюються в 150-200 млрд кубометрів.
Втім, точної оцінки запасів площі поки немає, переможцям доведеться проводити дорозвідку і не виключено, що фінальна цифра може бути більшою. А якщо згадати, що управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) оцінювало українські запаси сланцевого газу в 1,2 трлн куб. м, то перспективи росіян на нашому ринку вже скоро можуть стати доволі безрадісними. Вони в цьому році не просто програли два тендери - вони стрімко програють ініціативу в енергетичній сфері.
Вже через кілька років міжнародні компанії отримають перший газ українського видобутку, що дозволить країні почати швидко зменшувати залежність від російського газу. А звівши до мінімуму імпорт палива з Росії, Україна, нарешті, отримає енергетичну, а за нею й реальну політичну незалежність.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас