Янукович підписав закон про зайнятість населення: що зміниться? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович підписав закон про зайнятість населення: що зміниться?

2442
Президент України Віктор Янукович підписав закон про зайнятість населення, повідомила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова.
На брифінгу в Києві вона зазначила, що цей закон дозволить частково вирішити проблеми з працевлаштування населення.
І.Акімова нагадала про наявність в країні проблеми працевлаштуватися молодим людям. Рівень безробіття, за її словами, особам до 25 років вищий, ніж середній показник. Не можуть влаштуватися на роботу й особи передпенсійного віку в разі, якщо вони втратили роботу, а також члени сімей, які виховують дітей-інвалідів.
"Цей закон істотно підвищує можливості для цієї категорії людей знаходити робочі місця", - підкреслила І.Акімова.
Вона нагадала, що відповідно до закону, роботодавці отримують на один рік 100%-ву компенсацію єдиного соціального внеску за те, що вони влаштовують на нові робочі місця молодь, безробітних, у віці понад 50 років, а також інвалідів і батьків, які виховують дітей-інвалідів.
І.Акімова відзначила, що закон передбачає можливість стартових виплат молодим фахівцям, які підписують контракти не менш ніж на три роки для роботи в сільській місцевості. Розмір виплати становить 10 мінімальних заробітних плат - "це більше 11 тис. грн".
Вона також повідомила, що президент підписав закон про внесення змін до закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що дозволяє виплачувати грошову компенсацію за санаторно-курортні путівки відповідним категоріям населення.
Закон "Про зайнятість населення" встановлює правові, економічні та організаційні засади реалізації державної політики у сфері зайнятості населення, а також гарантії держави щодо захисту прав громадян на працю та реалізацію їх прав на соціальний захист від безробіття.
З метою стимулювання зайнятості населення вводиться низка механізмів. В їх число входять компенсаційні виплати, пов'язані зі сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування для роботодавців при працевлаштуванні громадян, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, та суб'єктів малого підприємництва за умови створення нових робочих місць та працевлаштування на них безробітних, зменшення розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для роботодавців, які протягом року забезпечували створення робочих місць і забезпечували виплату заробітної плати.
Крім того, такими механізмами є стажування з відкриттям трудової книжки для студентів, навчання безробітних інтегрованим робочим професіям, професійне навчання безробітних на замовлення роботодавця під конкретне робоче місце або для самозайнятості особи, надання "стартових виплат" молодим працівникам, які погодилися працювати на селі, отримання "ваучера" на професійне навчання для осіб у віці від 45 років за умови страхового стажу понад 15 років.
Документом встановлено, що "до зайнятого населення не належать іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні і зайнятість яких пов'язана із забезпеченням діяльності іноземних посольств і місій або виконанням професійних чи трудових обов'язків перед роботодавцем-нерезидентом".
Закон, що дозволяє виплачувати грошову компенсацію за санаторно-курортні путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачає виплату, за бажанням осіб, які мають право на безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками, грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні. < / p>
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас