Європейський ЦБ попросили поділитися владою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський ЦБ попросили поділитися владою

Казна та Політика
230
Британія вимагає від Європейського Центробанку поділитися повноваженнями з національними регуляторами, залишивши у себе лише стратегічні функції. Про це повідомляє Bloomberg. Зокрема, щоденний нагляд за комерційними банками, за пропозицією британців, повинен залишитися у місцевих ЦБ.
У червні лідери Євросоюзу ухвалили рішення створити єдиний наглядовий орган для всієї банківської системи єврозони, а також збільшити повноваження ЄЦБ. Це необхідно для того, щоб організувати підтримку європейських комерційних банків безпосередньо і розірвати зв'язок між банківськими балансами і фінансовим становищем держав, який зараз бачиться однією з головних причин боргової кризи.
Континентальна система банківського нагляду почне свою роботу в 2013 році. У вересні Єврокомісія повинна представити свої пропозиції щодо регламенту її діяльності та обсягу повноважень.
Відповідно пряма підтримка банкам, яка буде направлятися в обхід державних бюджетів, може початися тільки після створення загальної наглядової структури. Роль ЄЦБ буде складатися в контролі за "системно значущими" банками, а також одержувачами допомоги. Рішення Центробанку не зможуть бути оскаржені національними регуляторами.
Боргова криза в Європі особливо сильно вразила банківську систему низки країн. Так, рекапіталізація за допомогою Брюсселя вже потрібна банкам Ірландії, а Іспанія для цих цілей була змушена позичити 100 млрд євро, оскільки декілька найбільших кредитних установ країни опинилися на межі краху.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас