Європейські банки відмовили інвесторам у праві спекулювати на їжі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки відмовили інвесторам у праві спекулювати на їжі

674
Європейські банки ліквідують фонди, що дозволяють інвесторам спекулювати на вартості продовольства, через тиск політиків і громадськості, повідомляє The Financial Times.
За даними видання, від такої практики відмовилися чотири німецькі кредитні організації, включаючи Deutsche Bank, а також австрійський Volksbanken.
Рішення банків послідували після того, як ціни на кукурудзу і сою досягли історичних максимумів через безпрецедентну за останні півстоліття засуху в США. Ці кроки стали великим досягненням для таких громадських організацій як Food Watch, World Development Movement і низки інших, які виступають проти ринкових спекуляцій на продуктах харчування.
Водночас громадські діячі вважають, що банкіри повинні зробити більше і відмовитися від спекуляцій на нафті. Банкіри ж заявляють, що обмежили інвестиції в продовольство тільки через занепокоєння про свою репутацію. Фінансові організації відмовляються визнати той факт, що до зростання цін на продовольство призводять спекулятивні угоди.
Раніше інституційні інвестори в Європі активно захищали своє право на торгівлю сировинними товарами, у тому числі й їжею. Більшість банків не готові відмовитися від участі на цьому ринку. Зараз одним з найбільших гравців у сфері біржової торгівлі ф'ючерсами на продовольство є голландський пенсійний фонд PGGM, активи якого загальним розміром в 125 мільярдів євро здебільшого розміщені саме в дериватах на продукти харчування. У фонді стверджують, що ціна на продукти визначається попитом і пропозицією, а не спекуляціями.
Обережне ставлення до подібних інвестицій поділяють і деякі фінансові організації США. Так, другий за величиною пенсійний фонд США Calstrs під тиском католицьких організацій скоротив свої плани щодо інвестицій в продовольство з 2,5 мільярда до 150 мільйонів доларів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас