Експерт: Технічні вузи недобрали бюджетників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Технічні вузи недобрали бюджетників

977
Громадянська мережа "Опора" вважає, що основною причиною продовження Міністерством освіти і науки, молоді та спорту термінів зарахування абітурієнтів за державним замовленням до 15 серпня став недобір держзамовлення на технічні спеціальності.
Про це сказала координатор громадського спостереження за вступною кампанією 2012 року Ольга Стрелюк.
"Міністерство намагається брати кількістю, а не якістю, на жаль", - сказала Стрелюк.
Координатор вважає, що перед тим, як збільшувати держзамовлення, Міносвіти мало поцікавитися насамперед у роботодавців, чи будуть затребувані ці професії.
За її словами, у зв'язку з недобором деякі навіть технічні вузи просили забрати у них квоти за держзамовленням.
При цьому координатор зазначила, що проблемою для абітурієнтів також є відсутність інформації про те, на які саме спеціальності залишалися вакансії.
Крім того, вона зазначила, що у відповідному листі Міносвіти не вказало конкретні критерії, за якими будуть заповнюватися вакантні місця.
В "Опорі" вважають, що таким чином до вузів можуть потрапити не тільки завдяки конкурсним балам, а й просто за наявністю оригіналів документів.
Як повідомлялося "Дело", 10 серпня Міносвіти продовжило терміни зарахування абітурієнтів до вищих навчальних закладів за державним замовленням до 15 серпня у зв'язку з невиконанням плану держзамовлення.
Заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко стверджує, що в продовженні зарахування абітурієнтів зацікавлені в першу чергу навчальні заклади I-II рівнів акредитації (технікуми, училища), які здійснюють підготовку на базі 9 класів.
Він виділяє дві причини. З одного боку, школи зацікавлені в утриманні дітей, які будуть закінчувати 10-11 класи.
Друга причина - діти, які закінчили 11 класів, зацікавлені в першу чергу в вступі до вузів III-IV рівнів акредитації (інститути та університети), а лише потім в технікуми і училища.
Що стосується навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, то проблем із заповненням бюджетних місць у них практично немає, стверджує Фоменко. Незначні недобори є в регіональних технічних вузах.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас