56% росіян очікують на другу хвилю фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

56% росіян очікують на другу хвилю фінансової кризи

1897
Більше половини росіян очікують на другу хвилю фінансової кризи, однак у цілому більш спокійно ставляться до її можливих наслідків. Такі результати дослідження, проведеного холдингом "Ромир" в серпні.
Близько 56% опитаних з вважають, що друга хвиля кризи все-таки буде. Протилежної думки дотримується кожен восьмий (13%) респондент. Вагалися з прогнозами третина опитаних (31%).
Згідно з результатами дослідження, ні стать, ні вік, ні освіта, ні навіть рівень доходу не робить помітного впливу на розподіл відповідей на питання про ймовірність нової кризи восени цього року.
Втім, при порівнянні відповідей жителів різних регіонів і типів населених пунктів були виявлені значні відмінності. "Так, на Уралі частка "песимістів" перевершує частку "оптимістів" в десятки разів. А в Сибіру - всього в 2,5 рази. У ПЗФО - в три рази", - відзначають в "Ромирі".
На селі та в малих містах Росії рівень песимізму дещо нижчий, ніж в середньому по вибірці. При цьому серед жителів міст-мільйонників було виявлено в 10 разів більше "песимістів", ніж "оптимістів".
Більшість росіян (51%) вважають, що якщо криза буде, то це, перш за все, позначиться на зростанні цін (23%) і загальному зниженні рівня життя (28%). А ось скорочення зайнятості (4%) і заробітної плати (6%) очікує лише кожен десятий опитаний. "Очевидно, що "перегрів", який повернувся в черговий раз на ринок праці, знову відучив росіян турбуватися про збереження свого робочого місця", - вважають автори дослідження.
Порівнюючи відповіді росіян під час останнього опитування з результатами попередніх років, експерти "Ромиру" зазначають, що в цілому ситуація виглядає більш спокійною. Значно знизилася частка росіян (до 28% з 43-45%), які побоювалися проявів кризи "за всіма статтями". Крім того, помітно різке скорочення частки росіян, які чекають від кризи подорожчання навіть найнеобхідніших товарів, скорочення зарплат і масових звільнень. Дещо зросла кількість відповідей - "криза ніяк і ні на чому не позначиться" - до 6% з 2%.
"Складається враження, що росіяни ставляться можливої кризи як у притчі про хлопчика і вовків. Уже четвертий рік життя в очікуванні кризи, про яку стільки говорять, а вона все ніяк не настає, притупляється пильність і передбачливість", - йдеться в дослідженні.
В опитуванні за національною репрезентативною вибіркою взяли участь 1,5 тисячі респондентів у віці від 18 до 60 років і старше, які проживають як в містах, так і в сільській місцевості у всіх 8 федеральних округах. "Ромир" проводив аналогічні дослідження в 2010 і 2011 роках.
"Ромир" - найбільший російський незалежний холдинг, що спеціалізується на маркетингових, медіа та соціально-економічних дослідженнях. "Ромир" володіє власною регіональною мережею, що складається з більш ніж 30 спільних компаній у ключових регіонах і колишніх союзних республіках.
За матеріалами:
ПРАЙМ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас