Викуп банками власного боргу може призвести до нової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Викуп банками власного боргу може призвести до нової кризи

Казна та Політика
1414
Європейські банки останнім часом активно викуповують власні довгострокові боргові зобов'язання, що дозволяє їм фіксувати одноразові доходи і покращувати показники достатності капіталу напередодні набрання чинності нових вимог.
В цілому викуп власного боргу та повторного його випуску вважається нормальним, проте в умовах, що склалися, стверджують експерти, ризики можуть бути невиправдано високі. Банки завжди неохоче підвищують достатність капіталу, особливо, коли, як у випадку з багатьма банками Європи, для цього необхідно розпродавати активи (часто за невигідними цінами), використання викупу боргу для цих цілей бачиться варіантом кращим, але тільки на перший погляд.
Деякі європейські банки, серед яких французький Societe Generale SA, німецький Commerzbank AG, італійська Intesa Sanpaolo SpA, іспанська Banco Santander SA і португальський Banco Comercial Portugues SA, користуючись зниженням вартості довгострокових корпоративних облігацій банків, яка падає на побоюваннях інвесторів щодо перспектив благополучного вирішення боргової кризи в регіоні, здійснили викуп свого боргу, зафіксувавши одноразовий дохід в розмірі різниці між ціною емісії і ціною зворотного викупу та несплачених відсотків.
Так, Societe Generale в піврічному звіті, оприлюдненому 1 серпня, повідомив про викуп власних боргових зобов'язань на 1,7 млрд євро, причому термін погашення деяких наступав лише в 2025 році, в результаті банк зафіксував разовий доподатковий прибуток в 305 млн євро і збільшив показник достатності капіталу Tier 1 на 0,06 процентного пункту. Аналогічні кроки зробили і інші банки, в тому числі британський підрозділ Banco Santander, що викупив облігації на 1,87 млрд фунтів, і Commerzbank, що обміняв 965 млн євро облігацій на нові акції.
Аналітики зазначають, що вже зараз доступ на боргові ринки для банків ускладнений: за даними Dealogic, з початку цього року європейські банки продали боргові зобов'язання з термінами погашення від півтора до десяти років всього на $400 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року їм вдалося залучити майже $650 млрд.
Втрачаючи доступ на відкриті ринки боргу, банки будуть збільшувати тиск на Європейський центральний банк, який буде змушений нарощувати обсяги екстреного кредитування в інтересах порятунку банківської системи регіону. Витрачаючи цінні і, очевидно, далеко не нескінченні ресурси, ЄЦБ буде ще більше підривати довіру інвесторів до фінансів єврозони, що в підсумку призведе до нової банківсько-фінансової кризи, вважають експерти.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас