В США нагадали Україні про можливі санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В США нагадали Україні про можливі санкції

1412
Головною метою представленої в американському Конгресі резолюції є сприяння проведенню в Україні виборів, які б відповідали міжнародним стандартам, заявив старший співробітник Гельсінської комісії (Комісії США з безпеки і співробітництва в Європі) Орест Дейчаківський, повідомляє "Голос Америки".
Серед перших кроків, до яких закликають українську владу американські законодавці, є звільнення колишніх чиновників, ув’язнених за політичну діяльність. "Ми вимагаємо звільнити осіб, які перебувають у в'язниці за політичними мотивами - Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка. Ми хочемо, щоб Україна дотримувалася своїх зобов'язань, які вона взяла на себе в рамках членства в ОБСЄ. Оскільки Україна буде головувати в ОБСЄ в 2013 році, вона повинна бути хорошим прикладом і діяти відповідно до положень ОБСЄ, викладених в Гельсінських угодах, де йдеться про дотримання прав людини, демократії та верховенстві права", - заявив Дейчаківський в інтерв'ю медіа.
Даючи оцінку виборам на предмет відповідності міжнародним стандартам, експерти будуть дивитися на деяких чинників. "Ми будемо аналізувати доступ до ЗМІ всіх кандидатів і політичних партій, використання адміністративного ресурсу, склад виборчих комісій. Ми повинні переконатися, що в комісіях збалансовано представлені всі політичні сили. Ми будемо враховувати рівень доступу спостерігачів до виборчого процесу: спостерігачів від політичних партій, незалежних місцевих та міжнародних спостерігачів", - повідомив співробітник Гельсінської комісії.
"Абсолютно не відповідають дійсності припущення, що метою Гельсінкської комісії є ізоляція України. Тому положення резолюції є дуже чіткими. Там йдеться про відмову у в'їзді в США певним українським чиновникам. Резолюція містить чіткий сигнал - якщо людина вдається до певних дій - порушення прав людини, антидемократичних дій, корупції - ми їм просто відмовимо у в'їзді до Сполучених Штатів", - зазначив Дейчаківський.
Якщо резолюція не буде мати бажаного впливу, а політична ситуація в Україні продовжуватиме погіршуватися, американські законодавці готові до подальших кроків. "Ми поки не визначилися... Однак, треба пам'ятати, що Гельсінська комісія в особі конгресмена Сміта, внесла на розгляд Конгресу за останні шість років три законодавчі ініціативи щодо Білорусі, які отримали силу закону. Ці законодавчі акти містять дуже серйозні санкції: не тільки заборону на видачу віз, але і замороження індивідуальних рахунків, економічні санкції", - заявив Дейчаківський.
Втім, додає Орест Дейчаківський, Гельсінська комісія сподівається, що Україна на цих виборах доведе свою прихильність демократичному напрямку і у США не буде підстав посилювати тиск на українську владу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас