Українську хочуть проголосити регіональною мовою в Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українську хочуть проголосити регіональною мовою в Криму

5853
Дев'ять громадських організацій Криму звернулися до голови Верховної Ради і Ради міністрів АРК Володимира Константинова і Анатолія Могильова з закликом оголосити в автономії українську мову "нарівні з російською і кримськотатарською регіональною".
Про це повідомив голова громадської організації "Український дім" Андрій Щекун.
У зверненні також - прохання "передбачити в Республіканському бюджеті АРК кошти на розвиток нарівні з іншими регіональними мовами Криму української мови, української культури і української освіти".
Автори документа, серед яких керівники Всекримської і сімферопольської "Просвіти", "Українського дому", республіканської філії Наукового товариства імені Тараса Шевченка, Всекримського товариства "Україна-Світ" та інших, зазначають, що Крим має особливий конституційний статус автономії, а також - адміністративна одиниця, де етнічні українці перебувають у меншості.
"Маючи статус "меншини в меншині", етнічне українське населення перебуває під захистом чинного вітчизняного та міжнародного законодавства про права національних меншин", - йдеться в зверненні представників громадськості до кримського керівництва.
Минулого тижня голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов заявив, що в Автономній Республіці Крим регіональними можуть стати російська та кримськотатарська мови.
Він також повідомив, що найближчим часом відбудеться позачергова сесія Верховної Ради автономії, на якій будуть розглядатися питання фінансування "мовних ініціатив".
За офіційним державним даними, українці в Криму становлять понад 24% усього населення автономної республіки, а громадяни, які визнали українську мову рідною, - понад 10%.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас