Що вибрати: універсальний рахунок чи пакет послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що вибрати: універсальний рахунок чи пакет послуг

Валюта
1474
Сьогодні депозити з можливістю поповнення та зняття коштів банками замінюються на набори послуг, за які клієнту пропонується заплатити.
Колись популярні універсальні рахунки стають все менш цікавими. Зростає кількість всіляких комісій, які вводять банки по них. Активним користувачам поточних і депозитних рахунків часто вигідніше оформити так званий тарифний пакет, щоб знизити розміри комісій.
Очі розбігаються
Якщо ви намагаєтеся тримати всі свої кошти під рукою і не хочете укладати довгостроковий договір з банком, то у вас є два варіанти для співпраці - відкрити універсальний депозит або оформити пакет послуг. У першому випадку ви будете мати депозит з можливістю зняття коштів. Деякі банки, щоправда, видають своїм клієнтам під такий вклад картку - в цьому випадку ви отримуєте аналог поточного рахунку з підвищеною процентною ставкою. Однак разом з карткою вам видадуть лист з тарифами на кілька сторінок, які якщо уважно почитати, то можна знайти дуже багато цікавих комісій.
Так, наприклад, в одному з великих банків стягують комісію в розмірі 5 гривень за зміну пін-коду. Якщо врахувати, що люди з великою кількістю карток намагаються скрізь встановлювати однаковий код, то можна тільки порадіти за винахідливість маркетологів. Також при спробі поповнити свій телефон через банкомат з вас візьмуть 2% від суми поповнення, але не менше 2 гривень. Часто банки встановлюють плату за зняття грошей вище певного ліміту, який нерідко становить 5000 гривень на день. Наприклад, хочете зняти 10 тисяч з рахунку, тоді з половини коштів буде стягуватися комісія. Ще в одному банку ми зустріли обмеження на зняття всього 3 тисяч гривень, але вже в місяць! За все інше доводиться платити комісію. Загалом, такі картки підходять хіба що для зняття невеликих сум і оплати товарів у магазинах за безготівковим розрахунком.
Другий тип банківських послуг - це тарифні пакети. Найчастіше вам запропонують оформити кілька поточних рахунків - в різних валютах, а також кілька видів депозитів. Всі ці послуги прив'яжуть до однієї картки, що дозволить вам переказувати гроші з поточного рахунку на депозит. Правда, за це з вас будуть щомісяця списувати певну суму. В залежності від вартості пакета туди будуть входити різні безкоштовні послуги, а також вам запропонують підвищену відсоткову ставку за депозитом.
Крім того, саме власникам тарифних пакетів пропонується можливість зробити зі своєї дебетної картки - кредитну.
Все потрібно підрахувати
З вигляду банківські пакети виглядають суцільним благом, яке необхідне кожній людині. Але в кожній бочці меду є ложка дьогтю, і не одна. Тому бігти стрімголов в банк, щоб оформити тарифний пакет, все-таки не варто. По-перше, пакетні послуги банків не безкоштовні. Щомісяця з вас будуть списувати до 20 гривень за користування пакетом послуг. Порахуйте, чи буде додатковий відсоток за депозитом перекривати ці витрати.
Другим важливим моментом є питання: а чи будете ви користуватися всіма цими послугами? Адже в пакеті їх вартість нижча, ніж усіх окремо, але чи потрібні вони вам?
Третій момент - рух коштів по своїх рахунках потрібно постійно контролювати. Деяку небезпеку для користувача становить можливість виходу в мінус. Наприклад, ви знаєте, що у вас на рахунку рівно 50 гривень. Йдете в банкомат і знімаєте їх. Але багато банків за зняття коштів беруть комісію. Тобто ви зняли 50, а з вас списали 51 гривню, і ви пішли в мінус. Через деякий час на цю одну гривню може накапати неабияка пеня.
Те ж саме може статися, якщо ви забули анулювати пакет, коли на рахунку закінчилися гроші, - щомісячна плата буде зніматися, в результаті через декілька місяців банк пред'явить вам значний рахунок до оплати. Загалом, перед тим як замовити подібну послугу, сто разів подумайте.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас