Видобуток нафти в Іраку досяг 10-річного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видобуток нафти в Іраку досяг 10-річного максимуму

Енергетика
238
Видобуток нафти в Іраку перевищив позначку в 3 мільйони барелів на добу в минулому місяці. Це відбулося вперше після вторгнення в країну американських військ в 2003 році, коли обсяг виробництва різко скоротився, передає Bloomberg. У липні видобуток зріс на 115 тисяч барелів на день.
Таким чином, за обсягом виробництва Ірак зміг обійти Іран, який змушений скоротити видобуток через санкції ЄС і США, які набрали чинності в середині 2012 року. Ісламська республіка в липні видобула 2,82 мільйона барелів - на 173 тисячі менше, ніж у червні.
Видобуток нафти в Іраку збільшувався швидше, ніж в будь-якій країні ОПЕК. На другому місці опинився Кувейт, що додав 26 тисяч барелів на день. Решта учасників організації або скорочували обсяг видобутку, або залишали його на колишньому рівні.
Зростання видобутку в Іраку багато в чому було викликане пуском двох нафтоналивних портів на півдні країни, в результаті чого можливості для експорту були істотно розширені.
Ірак планує збільшити нафтовидобуток вдвічі до 2015 року. Проте зробити це буде складно через конфлікт центральної влади і уряду напівавтономного Курдистану. Курди звинувачують Багдад в затримуванні доходів від продажу нафти і запрошують іноземні компанії в обхід уряду. Незважаючи на погрози Багдада позбавити ці компанії права на роботу на решті території Іраку, такі великі корпорації, як Exxon Mobil і Total, погодилися співпрацювати з курдами.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас