Лукашенко наказав побудувати найдешевшу АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко наказав побудувати найдешевшу АЕС

Енергетика
706
Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що вартість будівництва АЕС в республіці треба по можливості знизити, повідомляє "Інтерфакс". З такою заявою він виступив 9 серпня в Гродненській області, під час поїздки на місце будівництва станції.
Лукашенко зазначив, що російський проект, прийнятий Білорусією, досить дешевий. Однак, за його словами, все одно треба шукати можливість для економії. "Вона повинна бути найдешевшою з усіх тих, які росіяни та інші побудували в світі", - заявив президент про майбутню АЕС.
При цьому, правда, він пообіцяв, що станція в Білорусі буде "найрозумнішою, сучасною, потужною".
9 серпня, за інформацією РИА Новости, на майданчику будівництва АЕС була закладена капсула з посланням нащадкам. У посланні за підписом президента зазначалося, що "створення національної ядерної енергетики - це значний крок у зміцненні енергетичної безпеки країни, потужний стимул у прискоренні науково-технічного прогресу та інноваційного розвитку".
Виступаючи в Гродненській області, Лукашенко також заявив, що Білорусії треба співпрацювати з Росією в проектах з будівництва атомних електростанцій у третіх країнах. "Скрізь слідом за російською людиною повинен йти білорус. Він повинен навчитися не тільки будувати і проектувати разом з росіянами, але й постаратися зробити так, щоб росіяни нас залучили і в технології", - сказав він.
АЕС в Білорусії планується побудувати в Островецькому районі Гродненської області, в декількох десятках кілометрів від кордону з Литвою. Для реалізації цього проекту Білорусія підписала угоду з російським "Атомстройекспортом". Фінансування буде здійснюватися за рахунок російського кредиту в 10 мільярдів доларів.
Станція буде складатися з двох блоків загальною потужністю до 2,4 гігават. Будівництво першого блоку планується завершити в 2017 році, другого - в 2020 році. У міністерстві енергетики Білорусії розраховують на те, що станція окупиться за 20 років.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас