Експерт: Кредитні ресурси Китаю не витіснять МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Кредитні ресурси Китаю не витіснять МВФ

Кредит&Депозит
564
Китай зі своїми кредитними ресурсами не буде конкурувати з Міжнародним валютним фондом. Адже ця країна не займається кредитуванням країн та економік за самостійними програмами. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав експерт Олег Устенко.
Експерт зазначив, що зазвичай коли Китай надає кредит, то кредитує не просто довгостроковий розвиток, а свій експорт. "Це звичайна позиція Китаю - Ми кредитуємо, але просуваємо свій експорт. Так вони діють", - зазначив О.Устенко.
Одночасно він зазначив, що резерви Центробанку Китаю найбільші в світі. "Є велика можливість і в плані кредитування, і в плані інвестицій", - додав він.
О.Устенко зазначив, що китайський кредитний ресурс дешевший в порівнянні з іншими, які існують на світових майданчиках. "Китайський ресурс, як правило, набагато дешевший в порівнянні з іншими ресурсами, які існують на світових майданчиках, якщо тільки не порівнювати його з кредитним ресурсом Світового банку або МВФ. Це дешевші гроші, але Китай має достатньо дешеві кошти, які можуть бути цікавими для України. І до того ж він робить колосальну увагу до України", - сказав експерт.
На уточнююче запитання про те, чи зможе Китай надалі конкурувати з такими організаціями як МВФ, Світовий банк і т.д., співрозмовник агентства відповів, що новітня економічна історія останніх двох з половиною років говорить про те, що така можливість існує лише досить теоретично.
Експерт зазначив, що деякі європейські країни, наприклад Греція та Ірландія, на початку кризи претендували на кредитні ресурси Китаю і Бразилії. "Багато хто вів відкриті або закриті переговори з Китаєм... Але якщо не станеться якихось досить радикальних змін. Досі ні Китай, ні Бразилія як великі володарі золотовалютних резервів не йшли на кредитування економік та країн, за самостійним програмами, а як правило діяли і вважають за краще діяти через когось - через МВФ або якусь організацію... Тому навряд чи Китай може витіснити МВФ або Світовий банк", - додав він.
Водночас експерт зазначив, що роль Китаю змінюється. "Вони нарощують свою частку в акціонерному капіталі Міжнародного валютного фонду. Останній саміт Великої двадцятки якраз і показав, що Китай та інші країни БРІКС збільшать свою частку в акціонерному капіталі Міжнародного валютного фонду... Тому навряд чи Китай буде грати якусь свою іншу гру", - зазначив О.Устенко.
Нагадаємо, Прем'єр-міністр України Микола Азаров запропонував керівництву "Державного банку розвитку Китаю" відкрити своє представництво в Україні. "В Україні зараз працюють представництва практично всіх великих світових банків. Без цього неможливо реалізувати великі проекти. Тому, якщо ми з вами говоримо про довгострокову співпрацю, то продумайте питання відкриття у нас свого представництва", - сказав Азаров.
Глава уряду додав, що кредитна лінія держбанку КНР сумарно перевищує річні кредитні портфелі Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас