Уряд РФ вимагає від алкогольних компаній стати прибутковими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд РФ вимагає від алкогольних компаній стати прибутковими

430
Уряд зобов'язав алкогольні компанії зберігати рентабельність не нижче п'яти відсотків і завантажувати свої виробничі потужності не менше ніж наполовину. Як пише в номері від 8 серпня газета "Ведомости", відповідну постанову підписав прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.
Вимоги почнуть діяти з 1 січня 2013 року. Представник Росалкогольрегулюванняя (саме це відомство було розробником постанови) пояснив виданню, що норми повинні перешкодити недобросовісним компаніям занижувати фактичні обсяги виробництва.
За недотримання норм, визначених постановою, компанії будуть штрафувати на 500 тисяч рублів. При цьому підприємства зможуть повідомляти Росалкогольрегулювання про те, що вони простоюють і не ведуть продажів. В такому випадку санкції щодо виробників алкоголю застосовуватися не будуть.
За даними Росстату, середня рентабельність (відношення прибутку до витрат) алкогольної галузі в РФ становить 10-11 відсотків, а середнє завантаження виробничих потужностей - 30 відсотків. При цьому більшість великих компаній показують результати краще за ринок. Так, рентабельність "Синергії" в минулому році склала 27 відсотків, польської CEDC (горілка "Зелена марка") - 38 відсотків.
У 2011 році для боротьби з контрафактним алкоголем чиновники провели кампанію з масової заміни ліцензій. Вимоги до отримання дозвільних документів були надто посилені. В результаті число виробників галузі скоротилося на 32 відсотки, а число організацій оптової торгівлі - на 19 відсотків. Випуск алкоголю в країні також впав.
Вважається, що в Росії найбільш прозорим і регульованим є ринок виробництва та продажу пива. У свою чергу, "в тіні" знаходиться велика кількість виробників горілки. За деякими оцінками, частка нелегальної горілки на ринку досягає 50 відсотків. Деякі експерти галузі стверджують, що зростанню тіньового бізнесу сприяє політика уряду зі збільшення акцизів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас